Novico so z javnostjo delili v petek v oddaji Dobro jutro Amerika.

Ni naključje, da so v TV-mreži odločitev sprejeli v času protestov pod geslom "Življenja temnopoltih štejejo", ki se razlegajo po ZDA po umoru Georgea Floyda.

James, 28-letnik iz Severne Karoline, je bil prvotno izbran, da bi se potegoval za naklonjenost "sanjske ženske" Clare Crawley v šovu Bachelorette, vendar pa so snemanje marca odpovedali zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19. Na Dobro jutro Amerika so prihodnjega sanjskega moškega opisali kot ustanovitelja organizacije v New Yorku, ki išče ustvarjalne načine za vključevanje otrok iz revnih predelov, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Je tudi nekdanji profesionalni športnik.

Šov je bil predtem že leta pod drobnogledom kritikov, ki so zahtevali več raznolikosti in pritiskali na TV-mrežo ABC, naj se odločijo za temnopoltega Sanjskega moškega. V povezavi s tem je bila podana celo tožba, producenti naj bi preprečevali temnopoltim, da sodelujejo v glavnih vlogah. Sodba se je izšla v korist toženih, in sicer s sklicevanjem na peti amandma k ameriški ustavi, še poroča AP.

Do zdaj je bila edina temnopolta v osrednji vlogi Rachel Lindsay, ko je bila leta 2017 imenovana za sanjsko žensko oz. Bachelorette. Tudi Lindsay je bila po pisanju AP-ja deležna kritik, in sicer zato, ker naj ne bi storila dovolj za še večjo raznolikost, pred kamerami in za njimi.

Ni napačnega časa, da storimo pravo stvar
"Mislim, da je to korak v pravo smer,"
je dejal James v oddaji Dobro jutro Amerika in dodal: "Mislim, da ni napačnega časa, da storimo pravo stvar."

Njegov prijatelj in poslovni partner Tyler Cameron, ki bo nastopil v šovu Bachelorette, mu je čestital na družbenih medijih. "Vse to priča o tem, kdo si kot oseba," je dejal Cameron, ki je z Jamesom igral nogomet pri Wake Forestu. "Zdaj bo svet videl, kdo si in srce, ki ga imaš. Lahko spremeniš svet. Ponosen sem nate," je še zapisal.

Bachelor naj bi se z novo sezono vrnil na spored leta 2021.