Robert Forster (1941–2019). Foto: IMDb
Robert Forster (1941–2019). Foto: IMDb

Igralec je umrl v petek, torej prav na dan, ko je v kinodvorane prišel film El Camino, ki temelji na seriji Breakin Bad (Kriva pota), v katerem je tako kot v seriji odigral vlogo Eda Galbraitha.

Robert Forster se je rodil leta 1941 v Rochestru v ameriški zvezni državi New York, svojo karierno pot pa je začel na Broadwayu z vlogo v uprizoritvi Mrs. Dally Has a Lover.

Ob boku Elizabeth Taylor in Marlona Branda
Za igralčev preboj v svet filma je zaslužen režiser John Huston, ki ga je angažiral za film Reflections in a Golden Eye, v katerem je leta 1967 nastopil ob dveh največjih zvezdah Hollywooda – Elizabeth Taylor in Marlonu Brandu.

Omenimo še film Medium Cool, ki ga je leta 1969 režiral Haskell Wexler, in serijo Banyon z začetka 70. let preteklega stoletja. In prav vloga v tej seriji naj bi navedla Quentina Tarantina k temu, da ga je angažiral za vlogo v filmu Jackie Brown.

V filmu Medium Cool. Foto: IMDb
V filmu Medium Cool. Foto: IMDb
S partnerico Denise Grayson. Foto: IMDb
S partnerico Denise Grayson. Foto: IMDb

Izmed njegovih številnih vlog velja še izpostaviti tiste, ki jih je odigral v filmih Alligator leta 1980, American Perfekt leta 1997 in Olympus Has Fallen leta 2013. Videti ga je bilo mogoče tudi v dveh stvaritvah Davida Lyncha, in sicer Mulholland Drive in nedavni obuditvi Twin Peaksa, kjer je upodobil šerifa Franka Trumana.

Med drugim je zaigral kot oče lika Tima Allena v seriji Last Man Standing, kar je bila ena redkih komičnih stvaritev, v katerih ga je bilo mogoče videti. Prav tako je upodobil očeta komatozne mame v filmu The Descendants Alexandra Payna, za katerega je bila igralska ekipa (George Clooney, Shailene Woodley, Beau Bridges in drugi) nominirana za nagradi SAG in gotham.

Nepregledna množica vlog v B-filmih
Sicer pa je Forster skozi 70. in 80. leta preteklega stoletja igral večinoma v B-filmih, kjer je odigral številne povsem pozabljive vloge. Tako je skozi življenje dejansko nanizal več kot 100 vlog, vendar večinoma iz nuje.

"Imam štiri otroke. Vzel sem katero koli službo, ki sem jo lahko dobil," je dejal v lanskem intervjuju za Chicago Tribune. "Vsakič ko je prišla nižja raven, za katero sem mislil, da jo lahko še prenesem, se je spustilo še nižje, nato pa še nižje. Proti koncu nisem imel ne agenta, ne menedžerja, ne odvetnika, ničesar. Sprejel sem vsako še tako neznatno zadevo."

In prav Quentin Tarantino se je izkazal kot tisti, ki ga je obudil kot opaznega igralca. Že ko je ustvarjal zgodbo za film Jackie Brown, je lik Maxa Cherryja ustvaril s Forsterjem v mislih. Kot omenjeno, mu je ta film iz leta 1997 prinesel nominacijo za najboljšega stranskega igralca, vendar je kipec tisto leto šel v roke Robina Williamsa za vlogo v filmu Dobri Will Hunting.

Robert Forster je za sabo pustil otroke Bobbyja, Elizabeth, Kate in Maeghen ter dolgoletno partnerico Denise Grayson, navaja BBC.

V svojih zapisih na Twitterju sta se mu med drugim že poklonila Samuel L. Jackson in Pam Grier, ob katerih je zaigral v Jackie Brown.