Anni Wiazemskyjevi je bilo vsega 18 let, ko je spoznala Godarda, in sicer med snemanjem filma Kitajka, v katerem je nastopila v eni izmed glavnih vlog. Na fotografiji pa v Bressonovem filmu Srečno, Baltazar. Foto: EPA
Anni Wiazemskyjevi je bilo vsega 18 let, ko je spoznala Godarda, in sicer med snemanjem filma Kitajka, v katerem je nastopila v eni izmed glavnih vlog. Na fotografiji pa v Bressonovem filmu Srečno, Baltazar. Foto: EPA
Anni Wiazemskyjevi
Anni Wiazemskyjevi se je po igralski karieri posvetila pisanju. Njen literarni opus obsega več kot 12 romanov. Foto: EPA

"Anne je umrla to jutro. Bila je zelo bolna," je po poročanju Guardiana medijem sporočil njen brat Pierre. Anne Wiazemsky se je rodila leta 1947 v Berlinu. Vnukinja pisatelja, Nobelovega nagrajenca za književnost Françoisa Mauriaca, je na filmskem platnu prvič nastopila, ko je imela 18 let - leta 1966 ji je vlogo v svojem znamenitem filmu Srečno, Baltazar, zgodbi o odnosu med dekletom in njenim ljubljenčkom oslom, zaupal Bresson. Režiserja je igralka popolnoma prevzela. "Sprva mu je bilo dovolj, če me je držal za roko ali pa pobožal po licu. A pripeljalo je do tega, da me je poskušal poljubiti ... Odrinila sem ga stran in ni več vztrajal, a videti je bil tako nesrečen, da sem se počutila krivo," je igralka zapisala v spominih Jeune Fille.

Ne zamudite novega kinotečnega cikla na Televiziji Slovenija, ki bo posvečen Robertu Bressonu. V petek, 6. oktobra, bo na 1. programu na sporedu njegov film Žepar, petek zatem Mouchette, 27. oktobra lahko ujamete Denar. Pred jutrišnjim filmom bodo o francoskem režiserju govorili tudi v oddaji Kinoteka. O Bressonovem delu se bo ob 23.10 s filmskim publicistom Stojanom Pelkom pogovarjala voditeljica Mateja Valentinčič.

Za njeno filmsko kariero in zasebno življenje je bilo usodno leto 1967, ko je spoznala Godarda. Cineast je bil tedaj na vrhuncu svoje kariere in igralko je povabil najprej k filmu Kitajka (1967), zgodbi o Maovih revolucionarjih sredi Pariza, zatem pa še k Vikendu (1967) ter filmu Ena in ena (1968). Par se je poročil že med produkcijo prvega filma, zakon pa je trajal 12 let.

Zabaven odnos v zabavnem času
Njun odnos se je ohlajal, ko je bil proti koncu šestdesetih let Godard vse dejavneje vpet v ljudske vstaje po Franciji. "Dlje kot je trajalo, bolj sta se najini poti ločevali," je v pogovoru za AFP letos dejala igralka. Z Godardom sta se ločila leta 1979.

Anne Wiazemsky je kariero nadaljevala s Pierom Paolom Pasolinijem. Ob Terenceu Stampu je leta 1968 nastopila v Pasolinijevi Teoremi, zgodbi o skrivnostnem tujcu, ki zapelje celo družino, ki so ga zaradi nespodobnosti v Italiji prepovedali.

Na pozna leta se je posvetila pisanju in izdala več kot 12 romanov. Leta 2015 je izšlo njeno avtobiografsko delo Un an après, v katerem je popisala svoj odnos z Godardom. Režiser z oskarjem nagrajenega Umetnika Michel Hazanavicius je na knjigo oprl filmski portret znamenitega filmskega para z naslovom Redoubtable. Hazanavicius je dejal, da je ideji o filmu sprva nasprotovala, popustila pa je, ko ji je razložil, da si je zamislil smešen film. "Rekla je, da je bil to zabaven odnos in na splošno zabaven čas," se je spominjal njenih besed.

Film so maja premierno predstavili na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu, ki ga je ob tej priložnosti na enem svojih zadnjih javnih nastopov v javnosti udeležila tudi Anne Wiazemsky.