Ko so snemali Zvezdico Zaspanko, je sodelovala tudi Veka Kokalj. Foto:
Ko so snemali Zvezdico Zaspanko, je sodelovala tudi Veka Kokalj. Foto:

Filmsko kamero je prijela v roko leta 1948, ko se je zaposlila v podjetju Triglav film, kjer jo je v skrivnosti njenega poklica najprej vpeljeval snemalec, fotograf, scenarist in režiser Milan Kumar, pri katerem je bila asistentka, na svojo samostojno snemalno pot pa je stopila z režiserjem Igorja Pretnarja.

V opusu več kot 90 filmov
Kokaljeva je posnela več kot 90 dokumentarnih, lutkovnih in risanih filmov ter več kot 20 prispevkov za Filmski obzornik. Najpomembnejši del njenega opusa predstavljajo filmi, v katerih je s kamero spremljala lutke, risanke in delu v triku. Risanke je snemala z režiserji Konijem Steinbacherjem, Janezom Marinškom, Dušanom Povhom, ki je z njo snemal tudi lutkovne izdelke, in Brankom Ranitovičem, pri lutkovnih filmih pa so z njo največkrat sodelovali Saša Dobrila, Edward Sturlis, Janez Menart, Črt Škodlar in Dušan Hrovatin.

Pri Triglav filmu je ostala do svoje upokojitve leta 1982. Generacije se je bodo spomnile predvsem po Zvezdici Zaspanki, ki ji je s kamero pri potovanju po zemlji sledila prav Veka Kokalj. Za njena zadnja izdelka veljata kratka filma Učitelji gledališke umetnosti in Lojze Filipič - nedokončani portret iz leta 1992, pri katerih je bila direktorica fotografije.