Damian Lewis je znan predvsem kot je-ali-ni-pozitivec Brody iz serije Homeland. Foto: EPA
Damian Lewis je znan predvsem kot je-ali-ni-pozitivec Brody iz serije Homeland. Foto: EPA
McKellen ne vidi potrebe, da bi se zaradi svoje vloge Gandalfa komu smilil.
Seveda pa je treba upoštevati, da se celotna afera morda napihuje z namenom promocije drugega dela Hobita. Foto: Blitz

Lewis je v intervjuju za The Guardian pred kratkim razlagal, kako je v svojih dvajsetih ugotovil, da se mora čim prej prebiti iz gledališča, češ da noče postati "eden tistih rahlo pretiranih, toplih igralcev, ki so nekoč na odru imeli sijajno kariero, v filmu pa pred 50. letom niso dobili nobene resne vloge, potem pa so začeli igrati čarovnike."

McKellen, ki ga je imel Lewis s to izjavo skoraj gotovo v mislih, se je na poziv Radio Timesa tudi že odzval: "Da se mu torej smilim? Zelo sem srečen, tako da si mu ni treba delati skrbi zaradi mene."

Zvezdnik Gospodarja prstanov, Hobita in Mož X je kolegov komentar sicer označil za "pošteno trditev", potem pa razložil. "Naj se odzovem: sam si ne bi želel biti eden tistih igralcev, ki jih slava doleti precej zgodaj in pričakujejo, da jih ne bo nikoli zapustila, zato pa sprejemajo vloge, ki jih ne zanimajo pretirano, da bi obdržali soliden prihodek. Vedno sem se skušal izpopolniti kot igralec. In v resnici sem se izboljšal. Samo moja zgodnja dela morate videti, da veste, da je to res."

Glas, ki zapolni prostor
Dotaknil se je tudi komentarja o svoji "pretiranosti": "Morda je res, da imam glas, ki sem ga vadil kot operni pevci, da bi zapolnil velik prostor. Igralce je treba slišati in zato njihovi glasovi razvijejo zvočnost, ki se je ne morejo znebiti; o njih si ljudje mislijo, da so pompozni, ker imajo tako močne glasove. Najbrž je imel Damian v mislih nekaj takega."

Ni potrebe po pomilovanju
Glede svoje kariere ničesar ne obžaluje. "S tem, da ti šele v pozni etapi kariere namenijo glavno vlogo v silno priljubljenih filmih, si ni treba delati skrbi. Ni treba, da se jaz, Michael Gambon (ki je v filmih o Harryju Potterju igral prof. Dumbledora, op. n.) ali katera koli druga žrtev uspeha komu smilimo."

McKellen, ki je pri 49 letih javno oznanil svojo istospolno usmerjenost, pravi še, da sočustvuje z zvezdniki A-kategorije, ki so prisiljeni skrivati svojo homoseksualnost. "To velja za vse A-kategorije po svetu: duhovnike, politike. Kaj si bodo ljudje mislili? Bodo še glasovali zame? Me bodo še prihajali gledat? Svarijo jih ljudje okrog njih - agenti in menedžerji, katerih služba je, da poskrbijo, da se igralec ne stlači v en sam predalček."

"Osebno mislim, da je občinstvu čisto vseeno. Ni treba biti heteroseksualec, da igraš Gandalfa. Kje pa piše, da Gandalf ni gej? Všeč mi je bilo, da je JK Rowling pripomnila, da je Dumbledore gej."

Bela zastava
Lewis in McKellen sta svoj spor medtem že rešila - in to niti ne po Twitterju, kot je mladim zvezdnikom zdaj v navadi. "Grozljivo nerodno mi je, da so bile moje izjave na kakršen koli negativen način povezane z Ianom Mckellenom," je rdečelasi igralec zapisal v izjavi za javnost. "Eden največjih je in eden izmed razlogov, zakaj sem postal igralec. Moja izjava v intervjuju je bila generična analogija, ki jo ponavljam že od leta 1999 - z njo nikoli nisem hotel črniti ali povzeti kariere koga drugega. Z Ianom McKellenom sem že stopil v stik in se mu iskreno opravičil."