Pri izdelavi filmov je poleg ustvarjalcev iz studia Invida sodelovalo veliko domačih igralcev in igralk, ki so likom v filmu posodili svoj glas. Foto: Kinodvor
Pri izdelavi filmov je poleg ustvarjalcev iz studia Invida sodelovalo veliko domačih igralcev in igralk, ki so likom v filmu posodili svoj glas. Foto: Kinodvor

Zadnja epizoda, Tekma, je na voljo na spletni platformi Art kino mreže Slovenije, k ogledu pa vabita produkcijski studio Invida in mestni kino Kinodvor. Izdelava serije je podprta s koprodukcijo RTV Slovenija in sofinanciranjem Slovenskega filmskega centra.

Sorodna novica Dve nagradi za Mačka Murija (Žmitek, Perčič) in ena za Vojno besed (Černic)

Miniserija Muri je 3D-animirana zgodba o posebnem dnevu v Mačjem mestu, Macinem rojstnem dnevu. Kaj vse se na ta dan zgodi, si lahko trenutno ogledamo v štirih epizodah: Rojstni dan, Sprehod, Kosilo in Tekma, ki skupaj sestavljajo 44-minutni filmski program. Pod likovno podobo se podpisuje uveljavljen ilustrator in oblikovalec Matej Lavrenčič. Prvi del miniserije je režiral Boris Dolenc, preostale tri pa Jernej Žmitek.

Filmi so opremljeni s široko poznanimi pesmimi, ki jih prepeva Neca Falk o mačku Muriju, slovitem liku, ki mu je leta 1975 življenje vdihnil Kajetan Kovič. V letu 2020 je četrti del Tekma ustvarjalcem prinesel tudi dve stanovski nagradi Društva slovenskega animiranega filma (DSAF). Jernej Žmitek je bil nagrajen za režijo projekta Maček Muri – Tekma, Matic Perčič pa za tehniko animacije za projekt Maček Muri – Tekma.

Pri izdelavi filmov je poleg ustvarjalcev iz studia Invida sodelovalo veliko domačih igralcev in igralk, ki so likom v filmu posodili svoj glas. To so Polona Juh, Marko Mandić, Jurij Zrnec, Sebastian Cavazza, Bojan Emeršič, Janez Hočevar, Jernej Šugman, Primož Pirnat, Nina Valič, Violeta Tomić, Alojz Svete in Ivo Godnič.

Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor

Na Facebookovi strani Kinodvora bodo v tem času potekali tudi nagradni kvizi, prek katerih bodo sodelujoči lahko osvojili brezplačne vstopnice za spletni ogled.

Na voljo za natisniti je tudi pobarvanka Mačja knjiga, ki bo otrokom pomagala krajšati deževne aprilske dni, na YouTubovem kanalu Miniserija Muri pa so na voljo tudi karaoke in novonastale pesmi.