Elisabeth Moss je emmyja za najboljšo igralko v dramski seriji prejela iz rok Oprah Winfrey. V ozadju so njene soigralke iz Dekline zgodbe. Foto: Reuters
Elisabeth Moss je emmyja za najboljšo igralko v dramski seriji prejela iz rok Oprah Winfrey. V ozadju so njene soigralke iz Dekline zgodbe. Foto: Reuters

Prepričan sem, da bo televizija HBO nocoj odšla domov s celim kupom emmyjev, ki pa jih bodo morali pretopiti, da bodo naslednje leto lahko plačali odkupnino hekerjem.

voditelj Stephen Colbert
Sean Spicer
Na oder je svoj (zdaj že slavni) govorniški podij pririnil Sean Spicer osebno. Marsikoga je to sicer zmotilo, češ da je še prezgodaj, da bi mu Amerika prek humorja "odpustila" za njegovo vlogo v Trumpovi administraciji. Foto: Reuters
Donald Glover
Donald Glover je pisal zgodovino kot prvi temnopolti umetnik, ki je emmyja dobil za režijo humoristične serije (Atlanta). Drugi kipec je bil za najboljšega igralca v humoristični seriji. Foto: Reuters

Letos je bilo posnetih več kot 450 ur izvirnih igranih serij. Seveda ni mogoče, da bi lahko kdo videl vse ... Razen predsednika, ki ima očitno veliko časa za gledanje televizije.

Stephen Colbert
Velike male laži
Glavni adut HBO-jeve miniserije Velike male laži je bila močna ženska igralska zasedba: Shailene Woodley, Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern in Zoe Kravitz. Foto: Reuters
Alec Baldwin
Alec Baldwin je, po vseh pričakovanjih, osvojih emmyja za svoje oponašanje Donalda Trumpa v oddaji SNL. "Najbrž je prav, da rečem: Gospod predsednik, naposled, tukaj je vaš emmy," je bil zajedljiv. Foto: Reuters

Če zmagate, se ne pozabite zahvaliti vsem, ki so vam pomagali do nagrade. Predvsem Igri prestolov, ki letos ni prišla v poštev za nominacijo.

Stephen Colbert
Julia Louis-Dreyfus je podrla rekord za največje število emmyjev, ki jih je kateri koli igralec dobil za upodobitev istega lika (doslej sta si ta naslov delila Candice Bergen (Murphy Brown) in Don Knotts (The Andy Griffith Show).
Julia Louis-Dreyfus je podrla rekord za največje število emmyjev, ki jih je kateri koli igralec dobil za upodobitev istega lika (doslej sta si ta naslov delila Candice Bergen (Murphy Brown) in Don Knotts (The Andy Griffith Show). Foto: Reuters
John Lithgow
Nekje na dnu seznama najbolj spregledanih sta se znašli seriji Westworld (HBO) in The Crown (Netflix). Biografska serija o mladih letih kraljice Elizabete je emmyja prinesla vsaj Johnu Lithgowu, ki je fantastično upodobil premiera Winstona Churchilla v poznih letih. Foto: Reuters

Ameriški predsednik, ki nikoli ni osvojil emmyja (čeprav ima za seboj kariero v resničnostnem šovu), je bil tarča številnih šal na slovesnosti, ki se poklanja najboljšim dosežkom na televiziji. "Če bi Trump kdaj dobil emmyja, verjetno nikoli ne bi kandidiral za predsednika," je voditelj Stephen Colbert pripomnil v svojem uvodnem govoru. "Vi ste krivi! Ni vam odpustil in vam tudi nikoli ne bo! K sreči pa, v nasprotju s predsedniškim mandatom, emmyje dobijo izbranci ljudstva."

"Spicey" in Trump na zmagovalnem odru
Nobeno presenečenje ni, da je v takem kontekstu prireditve emmyja dobil Alec Baldwin, ki je v zadnjem letu Američane zabaval s svojim oponašanjem Trumpa v NBC-jevi zabavni oddaji Saturday Night Live. Ekipa SNL-ja, ki je lani dosegel najvišjo gledanost v zadnjih 23 letih, je domov odnesla devet nagrad, tudi tisto za najboljšo oddajo s skeči, za igralko Kate McKinnon ter za Melisso McCarthy, ki je blestela kot oponašalka (zdaj že nekdanjega) predstavnika Bele hiše za stike z javnostjo, Seana Spicerja.

"Če zmagate, se ne pozabite zahvaliti vsem, ki so vam pomagali do nagrade. Predvsem Igri prestolov, ki letos ni prišla v poštev za nominacijo," je pripomnil Colbert - in najbrž ni bil daleč od resnice. Igra prestolov letos zaradi (pre)poznega datuma premiere ni mogla biti nominirana, kar je imelo tudi svoje prednosti: med nagrajenci se je znašlo nekaj novih naslovov in obrazov.

Več zgodb žensk (za kamero in pred njo)
Še posebej zmagoslavno so večer zaokrožile številne serije, ki so se letos osredotočale na ženske like in zgodbe, denimo kriminalka Velike male laži, znanstvenofantastična drama Deklina zgodba ter humoristična serija Veep; režiserke, producentke in scenaristke so letos tako domov odnesle več priznanj kot v prejšnjih letih.

Osmoljeni Netflix
Jasno je bilo, da bo enkrat emmyja za najboljšo dramsko serijo dobil kateri od ponudnikov vsebin na zahtevo - nismo pa si mislili, da bo to podjetje Hulu, ne pa denimo Netflix, ki je letos vložil milijone dolarjev v promocijo in si prilastil več kot polovico nominiranih serij v tej kategoriji. Hulujeva nadaljevanka Deklina zgodba, v kateri Elisabeth Moss igra spolno sužnjo totalitarnega režima, je na koncu osvojila osem emmyjev, vključno s tistimi za najboljšo dramsko serijo, igralko (Elisabeth Moss), igralko v stranski vlogi (Ann Dowd), scenarij in režijo. V kategoriji najboljše serije je ekipa premagala Netflixovo nadnaravno grozljivko Stranger Things, NBC-jevo This is Us in drugimi; na odru se je zmagovalcem pridružila tudi kanadska pisateljica Margaret Atwood, avtorica istoimenskega romana, po katerem je bila serija posneta; avditorij jo je pozdravil s stoječimi ovacijami.

Rekorderka Julia Louis-Dreyfus
Med nagrajenci, ki so emmyja dobili prvič, je tudi Donald Glover: po zaslugi serije na temo hip hopa Atlanta je postal najboljši režiser, pa tudi najboljši igralec v komediji. Definitivno pa novinka ni Julia Louis-Dreyfus, ki je za vlogo podpredsednice v seriji Veep osvojila že svojega šestega zaporednega emmyja; v skupnem seštevku je to že njen osmi igralski emmy, kar pomeni, da je izenačila rekord, ki ga je doslej (sama) držala Cloris Leachman. Je pa zato podrla rekord za največje število emmyjev, ki jih je kateri koli igralec dobil za upodobitev istega lika (doslej sta si ta naslov delila Candice Bergen (Murphy Brown) in Don Knotts (The Andy Griffith Show)).

Sterling K. Brown je postal najboljši igralec v dramski seriji; emmyja mu je prinesla vloga Afroameričana, ki ga v srce parajoči NBC-jevi seiji To smo mi (This Is Us) posvoji belska družina.

Konkurenca je bila letos še posebej ostra v kategoriji miniserij; na koncu je zmagal favorit, HBO-jeva kriminalka Velike male laži (Big Little Lies). Na koncu so pobrali osem emmyjev, tudi za miniserijo, za Nicole Kidman, ki igra zlorabljano ženo nasilnika, za Lauro Dern in Alexandra Skarsgårda kot osrednjega negativca, pa tudi za scenarij in režijo. Kidmanova je v svojem zahvalnem govoru pripomnila, da je serija "nastala zaradi frustracije, ker ni bilo dobrih vlog za ženske" in poudarila: "Več vlog za ženske, prosim!"

Za eno od presenečenj je poskrbel tudi Riz Ahmed: v kategoriji najboljšega igralca v miniseriji, v kateri je bil favorit Robert de Niro, med nominiranci pa še Benedict Cumberbatch, Geoffrey Rush, John Turturro in Ewan McGregor, je emmyja na koncu domov odnesel Riz Ahmed. Britanec je prepričal z vlogo v miniseriji The Night Of; postal je prvi azijski igralec in prvi musliman z igralskim emmyjem.

Med največjimi osmoljenci večera sta bila Netflixova paradna konja, serija Stranger Things (dobila je pet emmyjev od 18 nominacij, predvsem v tehničnih kategorijah) in biografska zgodovinska drama The Crown (tri emmyji od 16 nominacij).

Nagrajenci v glavnih kategorijah so:

Najboljši igralec (drama) - Sterling K Brown, This Is Us
Najboljša igralka (drama) - Elisabeth Moss, Deklina zgodba (The Handmaid’s Tale)

Najboljši igralec (komedija) - Donald Glover, Atlanta
Najboljša igralka (komedija) - Julia Louis-Dreyfus, Podpredsednica (Veep)

Najboljša serija (drama) - Deklina zgodba
Najboljša serija (komedija) - Veep
Najboljši TV film - Black Mirror: San Junipero
Najboljša miniserija - Velike male laži

Najboljši igralec v stranski vlogi (drama) - John Lithgow, Krona (The Crown)
Najboljša igralka v stranski vlogi (drama) - Ann Dowd, Deklina zgodba (The Handmaid’s Tale)

Najboljša igralka v stranski vlogi (komedija) - Kate McKinnon, Saturday Night Live
Najboljša igralka v stranski vlogi (miniserija ali film) - Laura Dern, Velike male laži (Big Little Lies)

Najboljša režija v seriji (komedija) - Donald Glover, Atlanta
Najboljša režija (miniserija, film ali posebna oddaja) - Jean-Marc Vallee, Velike male laži
Najboljši igralec v stranski vlogi (komedija) - Alec Baldwin, Saturday Night Live

Najboljša gostujoča igralka (komične serije) - Melissa McCarthy, Saturday Night Live
Najboljši gostujoči igralec (komične serije) - Dave Chappelle, Saturday Night Live

Varietejska serija - Saturday Night Live
Varietejska pogovorna oddaja - Last Week Tonight With John Oliver
Scenarij (varietejska serija) - Last Week Tonight With John Oliver

Scenarij (drama) - Bruce Miller, Deklina zgodba (The Handmaid’s Tale)
Scenarij (komedija) - Aziz Ansari in Lena Waithe, Master of None
Scenarij (miniserija ali film) - Charlie Brooker, Black Mirror: San Junipero

Najboljši igralec (miniserija ali film) - Riz Ahmed, The Night Of
Najboljša igralka (miniserija ali film) - Nicole Kidman, Velike male laži
Najboljši igralec v stranski vlogi (miniserija ali film) - Alexander Skarsgård, Velike male laži

Prepričan sem, da bo televizija HBO nocoj odšla domov s celim kupom emmyjev, ki pa jih bodo morali pretopiti, da bodo naslednje leto lahko plačali odkupnino hekerjem.

voditelj Stephen Colbert

Letos je bilo posnetih več kot 450 ur izvirnih igranih serij. Seveda ni mogoče, da bi lahko kdo videl vse ... Razen predsednika, ki ima očitno veliko časa za gledanje televizije.

Stephen Colbert

Če zmagate, se ne pozabite zahvaliti vsem, ki so vam pomagali do nagrade. Predvsem Igri prestolov, ki letos ni prišla v poštev za nominacijo.

Stephen Colbert