Jana McKinnon kot Christiane F. v seriji Mi, otroci s postaje Zoo. Foto: IMDb
Jana McKinnon kot Christiane F. v seriji Mi, otroci s postaje Zoo. Foto: IMDb

Svetovno uspešnico sta konec 70. let preteklega stoletja na podlagi obsežnih intervjujev s Christiane V. Felscherinow (1962) napisala novinarja časopisa Stern Kai Hermann in Horst Rieck. Knjiga je bila kar 95 tednov na vrhu prodajnih lestvic v Nemčiji, film v režiji Ulija Edla s 15-letno Natjo Brunckhorst v glavni vlogi pa je postal eden najuspešnejših izvozov nemške kinematografije.

Prizor iz filma, ki so ga posneli leta 1981. Foto: IMDb
Prizor iz filma, ki so ga posneli leta 1981. Foto: IMDb

"Mladina je zmeraj seizmograf družbe"
Pretresljiva zgodba, ki je odstrla pogled v življenje mladih berlinskih narkomanov, je zdaj zaživela še kot televizijska serija z osmimi epizodami. Christiane upodablja leta 1999 rojena avstralsko-avstrijska igralka Jana McKinnon, visokoproračunsko serijo v režiji Philippa Kadelbacha pa je produciral Oliver Berben, ki ima za sabo produkcijo več kot 150 filmov, piše Deutsche Welle.

Sorodna novica Kam se je Christiane F. zatekla s postaje Zoo?

Pisateljica in scenaristka Annette Hess je z ekipo soavtorjev, imenovano Writer's Room, poskrbela za svežo adaptacijo knjige. Pred časom je za nemško tiskovno agencijo DPA napovedala, da bo serija "prikazovala način življenja v času skrajnosti, zasvojenosti in grozečega, skrajno levega terorizma. Obstajajo očitne vzporednice z današnjim časom; mladina je zmeraj seizmograf družbe."

Pogled na dogajanje pred več kot štirimi desetletji
V knjigi je zajeto časovno obdobje med letoma 1975 in 1978, od takrat pa se je seveda marsikaj spremenilo. Berlinski zid je že zdavnaj padel, Nemčija je prevzela vlogo svetovne velesile, knjiga Mi, otroci s postaje Zoo pa je postala obvezno branje v številnih šolah po državi kot zgodba, ki opozarja na nevarnosti uživanja mamil. Tudi teme zlorabe mamil in prostitucije medtem niso več redkost televizijske in kinematografske produkcije.

Serija se skozi dogajanje poglobi v vloge, raziskuje odnose med liki in postavlja v uvodu omenjeno neprijetno vprašanje: "Kje je vse zašlo?" Avtorji serije s skupnim trajanjem približno sedmih ur stavijo na maratonsko gledanje, kakršno je značilno za sodobne serije.

Serija obravnava vprašanje zasvojenosti na način, da občinstvo zasvoji s samo zgodbo zasvojenosti Christiane F. Odlikujejo jo hitri rezi, preskoki med različnimi ravnmi resničnosti, ki posnemajo izkušnjo uživanja psihoaktivnih substanc. Avtorji pa so se vzdržali pridiganja o zlih razsežnostih mamil.

Serija ima osem epizod v skupnem trajanju približno sedmih ur. Foto: IMDb
Serija ima osem epizod v skupnem trajanju približno sedmih ur. Foto: IMDb

Dolgčas in nevaren pobeg iz njega
Namesto tega serija prikazuje kontrast med vsesplošnim občutjem dolgčasa mladenke, ki jo je po njenih besedah ​​gnal v svet mamil, in pobegom, ki so ji ga omogočile prav te nezakonite snovi. Predpostavlja se, da so gledalci dovolj pametni, da so zmožni sami presojati in sprejemati lastne sklepe.

"Bila sem tako osamljena, ko sem bila otrok. Želela sem samo pripadati; borila sem se s svetom," je leta 2013 povedala Christiane Felschirnow v intervjuju za revijo Vice. In ta boj je nekaj, s čimer se najbrž lahko poistoveti kdor koli ne glede na starost. Zgodba govori o tem, "kako mladi poskušajo najti svoje mesto na tem svetu". "In to je težak in surov svet," je za Deutsche Welle dejal producent serije Oliver Berben.