Alfred Hitchcock se je rodil 13. avgusta 1899 v Londonu. Foto: AP
Alfred Hitchcock se je rodil 13. avgusta 1899 v Londonu. Foto: AP

Alfred Hitchcock, ki je deloval tako v času nemega kot tudi barvnega filma, se je v zgodovino zapisal predvsem kot mojster suspenza in srhljivke. Znani so njegovi filmski kadri, ki pri gledalcih vzbujajo napeto pričakovanje.

Rodil se je leta 1899 v Londonu, kjer se je izobraževal pri jezuitih, pozneje pa študij nadaljeval na šoli za inženirje in navigatorje. Po končani šoli se je zaposlil v oglasnem oddelku nekega podjetja.

Lepe svetlolaske neke druge dobe
Njegovo filmsko ustvarjanje se razteza od prvega, nedokončanega filma Številka 13 v letu 1922 do zadnjega Družinski grob iz leta 1976.

Leta 1939 je odšel v Hollywood, kjer je ustvaril vrsto uspešnih filmov z zapletenimi zgodbami, polnimi prevar, pretvarjanja, humorja in groze. V svojih filmih je želel podati povsem neverjetno zgodbo, povedano tako, da se gledalcu zdi, da se mu točno to lahko zgodi že naslednji dan.

Tippie Hedren v filmu Ptiči. Foto: IMDb
Tippie Hedren v filmu Ptiči. Foto: IMDb
Prizor iz filma Psiho z Janet Leigh. Foto: AP
Prizor iz filma Psiho z Janet Leigh. Foto: AP

Hitchcock je za glavne vloge žensk rad izbiral med plavolasimi igralkami, kot so bile Grace Kelly, Tippie Hedren in Kim Novak, v številnih filmih pa je tudi sam odigral stransko vlogo in jih je tako s svojo bežno pojavitvijo zaznamoval na poseben način.

S številnimi nagradami, vendar brez oskarja
S svojimi kultnimi filmi je nedvomno vplival na številne poznejše ustvarjalce srhljivk, njegovi filmi so doživeli vrsto novih obdelav in različic.

V svoji več kot pol stoletja trajajoči karieri je prejel številne nagrade, med drugim zlati globus, več nagrad laurel in bafto za življenjsko delo. Petkrat je bil nominiran za oskarja za režijo, ki pa ga nikoli ni prejel.

Umrl je 28. aprila 1980 v Los Angelesu.