Prikazali bodo tudi film Živojina Pavlovića, ki so ga posneli leta 1980. Foto: RTV SLO
Prikazali bodo tudi film Živojina Pavlovića, ki so ga posneli leta 1980. Foto: RTV SLO
Filmska kamera
Kaj je dosegla slovenska filmska in televizijska produkcija? Foto: EPA
Predvajali bodo tudi uspešen film Jana Cvtikoviča. Foto: Željko Stevanić

V goriškem Kinemaxu je bil na sporedu prvenec Jožeta Baše Voda v očeh (lanski dobitnik nagrade za scenarij in nagrade občinstva na Festivalu slovenskega filma), sledila pa je projekcija klasičnega dela slovenske kinematografije Nasvidenje v naslednji vojni režiserja Živojina Pavlovića.

Slovenski film se je kot samostojna kinematografija prvič predstavil italijanski filmski javnosti na veliki retrospektivi Cinema sloveno, ki so jo v Gorici priredili decembra 1981. Tedaj je bila to prva retrospektiva slovenske kinematografije, na njej pa so sodelovali tudi filmski kritiki Darko Bratina, Sandro Scandolara in Sašo Schrott.

Veliki finale bo 23. marca
S posebnimi projekcijami, ki se bodo nadaljevale 23. marca, bodo v Gorici zaznamovali tudi stoletnico slovenskega filma, ki smo jo praznovali lani, in 20. obletnico projekta Film Video Monitor, v okviru katerega vsako leto v Gorici predstavljajo dosežke slovenske filmske in televizijske produkcije. Takrat se bo dogajanje začelo že ob 9.00, ko bo na vrsti projekcija Appunti su … il cinema sloveno (Beležke o slovenskem filmu, 1983), televizijska dokumentarna serija v režiji Giancarla Deganuttija in produkciji Deželnega sedeža RAI za Furlanijo - Julijsko krajino, v kateri filmska kritika Darko Bratina in Sandro Scandolara razlagata odnosu filma do slovenske družbe, zgodovine in kulture.

Sledilo bo srečanje Slovenski film v očeh filmskih kritikov, ob 16.00 bo v sejni dvorani Goriške pokrajine simpozij z naslovom Gorizia e il cinema sloveno 1981-2006 (Gorica in slovenski film), zvečer pa se bosta v goriškem Kinemaxu odvrtela dva filma. Najprej bo premierno predstavljen kratki film Gregorja Božiča Moji materi - A mia madre (20.45), sledila pa bo projekcija filma Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča.