Juliette Binoche vodi žirijo, ki bo na letošnjem Berlinalu odločala o tem, v čigave roke bodo šli medvedi. Foto: EPA
Juliette Binoche vodi žirijo, ki bo na letošnjem Berlinalu odločala o tem, v čigave roke bodo šli medvedi. Foto: EPA

Nagrade bodo podelili v soboto, 16. februarja. Festival bo odprl film The Kindness of Strangers danske režiserke Lone Scherfig, ki je prav tako v tekmi za medvede.

Sorodna novica Berlinale: 10 najteže pričakovanih filmov

Med filmi, ki se bodo letos potegovali za zlatega in srebrne medvede, režijo sedmih podpisujejo režiserke. Med njimi je tudi film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske Bog obstaja, ime ji je Petrunija, ki je makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija. Med režiserji pa so v tekmi za medvede tudi Fatih Akin, Francois Ozon, Emin Alper in Denis Cote.

V programskem sklopu Panorama bodo med drugim prikazali film Šivi režiserja Miroslava Terzića, ki je koprodukcija Srbije, Slovenije, Hrvaške in BiH-a, ter nemški film O Beautiful Night, celovečerni prvenec režiserja Xaverja Böhma, v katerem je zaigral slovenski igralec Marko Mandić.

V Berlinu je tudi tokrat filmski kritik Matic Majcen, ki bo za MMC poročal o festivalskem utripu.

Slovenski filmski center bo slovenski film predstavljal na prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC (Central European Cinema) v stavbi Gropius Bau, kjer bodo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem na voljo informacije o slovenskem filmu. Na Talent Campus, ki odkriva nove filmske avtorje z vsega sveta, pa sta se letos uvrstila producent Andraž Jerič in režiser Simon Intihar.

Lani je zlatega medveda prejel romunski eksperimentalni film Touch Me Not (Ne dotikaj se me) režiserke Adine Pintilie.

Začel se je festival Berlinale