Letos bo Animateka potekala med 30. novembrom in 9. decembrom, predprodajo vstopnic pa bodo začeli 25. novembra. Spletni del festivala bo ponudil sedem celovečernih in 252 kratkih animiranih filmov, od tega bosta dva celovečerca in 225 kratkih filmov dostopni po vsem svetu. Preostale filme bodo prikazali v kinodvoranah, ko bodo razmere to dopuščale, so sporočili organizatorji.

Filmi se bodo tako kot pretekla leta potegovali za nagrade v glavnem tekmovalnem programu, v tekmovalnem programu mladi talenti Evrope in Slonovem tekmovalnem programu. Podelili bodo štiri nagrade: veliko nagrado mednarodne žirije, nagrado mladi talent Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, nagrado otroške žirije Slon in nagrado občinstva DSAF.

V sekcijo Mladi talenti sta med drugim uvrščena slovenska filma Pogovor brez konca v režiji Katarine Blažič in Narezano življenje Petra Bizjaka, v Slonov tekmovalni program pa film Mihe Kalana in Jerneja Žmitka Tako zraste: petelin ter kratki animirani film Larise Nagode z naslovom Elsie.

17. Animateko boste lahko spremljali na spletni platformi Eventive. Natančen program festivala si lahko pogledate tukaj.

Festival bo poleg tekmovalnih filmov ponudil še Svetovni jagodni izbor, v sodelovanju s festivalom Kinotrip pa že tretje leto Kinotripov svetovni jagodni izbor. Ker je bilo letos prijavljenih največ študentskih filmov, so tradicionalni Vzhodnoevropski in srednjeevropski panorami dodali Študentsko panoramo. Posebna sekcija, ki jo predstavljajo letos, je tudi CEE Animation Talents 2020, ki jo pripravljajo v sodelovanju s partnerjem CEE Animation.

Sorodna novica Izvedba letošnje Animateke bo sicer spletna, bo pa zato trajala dlje

Splavitev festivala s poljskim študentskim filmom
Odprtje festivala, ki ga pripravljajo skupaj z letošnjo glavno žirijo, bo pospremil poseben izbor kratkih filmov. Festival bo odprl film poljskih študentov oddelka za animacijo filmske akademije v Lodžu z naslovom #sprzeciwpolek / #polishwomensresistance.

Glavno žirijo tokrat sestavljajo animator in režiser Dalibor Barić iz Hrvaške, direktorica poljskega festivala StopTrik Olga Bobrowska, direktorica italijanskega festivala Piccolo festival dell'Animazione Paola Bristot, producentka in koordinatorica strokovnega programa festivala Anifilm iz Češke Kamila Dohnalova in slovenski multimedijski umetnik, stripar in animator Andrej Štular.

Med izbranim naborom letošnjih celovečernih animiranih filmov bo prikazan tudi prejemnik velike nagrade na festivalu animiranega filma v Ottawi, film poljskega režiserja Mariusza Wilczynskega Ubij to in zapusti to mesto. Film bo v sklopu letošnje AnimatekePRO predstavil tudi režiser. V sodelovanju s festivalom žanrskega filma Kurja polt pa bodo med celovečernimi animiranimi filmi prikazali estonski animirani bizarni film ceste za vse generacije Stari mlekar avtorjev Oskarja Lehemaaja in Mikka Mägija.

Pozornost usmerjena na Hrvaško
Poseben fokus bo letos namenjen hrvaškemu animiranemu filmu s programom Hrvaška na obisku, ki je nastal v sodelovanju s Hrvaškim avdiovizualnim centrom in bo delno prikazan na spletu, delno pa v kinodvoranah, ko bo to mogoče.

Organizatorji Animateke so poudarili, da že nekaj let "svoj pogled usmerjajo v vse, kar je novega na področju animiranih dokumentarnih filmov". Tako bodo v sekciji Animirani dokumentarci letos ponudili dva programa kratkih filmov in tri celovečerne dokumentarne animirane filme, ki se dotikajo različnih družbeno-političnih tem.

Program Animateke PRO kot tudi spremljevalni program bosta kmalu objavljena na spletni strani festivala.