Povprečna sreča navduši že s kratkim sinopsisom:
Povprečna sreča navduši že s kratkim sinopsisom: "Med predstavitvijo v PowerPointu se statistični grafi začnejo osvobajati iz prisilnih jopičev svojih koordinat in začne se popotovanje v čutni svet statistike. Tortni grafikoni se topijo, puščični prikazi se zvijajo, razsevni grafikoni, palični prikazi in borzne krivulje se združijo do skupnega vrhunca." Foto: Animateka
Sorodna novica Animateka že na spletu: med priporočili satira o pobegli kravi in obsodba vojnih zločinov

Mednarodno žirijo letošnje Animateke so sestavljali Dalibor Barić, Olga Bobrowska, Paola Bristot, Kamila Dohnalova in Andrej Štular. Na nocojšnji spletni podelitvi nagrad so razkrili, da so veliko festivalsko nagrado, vredno 1000 evrov, namenili švicarskemu filmu Average Happiness v režiji Maje Gehrig.

Povprečna sreča: vse prej kot povprečen film
Sedemminutna animacija Average Happiness lepoto (in humor) najde, kjer ju ne bi pričakovali – v svetu grafov in statistik. Člani žirije so presodili, da je nagrajeni film znotraj Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa izstopal po vizualni in zvočni vitalnosti. "Nagrado podeljujemo domiselnemu in ironičnemu mojstrstvu, ki pokaže absurdnost statistike in vizualizacije podatkov, v elemente – grafe, diagrame in grafikone – pa vdihne slikovito in čutno življenje. V nasprotju s svojim naslovom je film daleč od povprečnosti (tudi s svojim pulzirajočim zvokom)," piše v utemeljitvi nagrade.

Sorodna novica Animateka: svetovni jagodni izbor

Člani žirije so posameznim filmom namenili še posebne omembe. Barić je izbral film Skorja, ki ga podpisujeta Samuel Patthey in Silvain Monney, Olga Bobrowska film Sogni al campo Mare Cerri in Magde Guidi, Paola Bristot Zadnjo večerjo Piotra Dumala, Kamila Dohnalova Deželo gorečih src (Francesco Mescolini, Valentino Presti, Marco Rinicella), Štular, ki je tudi rezidenčni umetnik letošnje Animateke, pa film Dogodki za pozabo Marka Tadića.

Občinstvo pa je iz Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa za svojega favorita izglasovalo srbski film Blatni dnevnik Vuka Palibrka. Nagrada občinstva ;DSAF znaša 1000 evrov.

Med filmi, prikazanimi v tekmovalnem programu Mladi talenti Evrope, je nagrado Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, imenovano mladi talent, prejela Ala Nunu Leszynska za film Ahead, ki je po besedah žirije "eden najbolj ganljivih prikazov bojev v neenakih odnosih".

Petminutna animacija Ahead, ki je nastala v koprodukciji Velike Britanije in Portugalske, je
Petminutna animacija Ahead, ki je nastala v koprodukciji Velike Britanije in Portugalske, je "kratka zgodba o življenju brez glave in z brezglavo osebo". Foto: Animateka

Študentska žirija je v utemeljitvi 1000 evrov vredne nagrade zapisala: "Zmagovalni film nas je prepričal z ravno pravšnjo količino vizualnih detajlov, kakovostnih zvokov in zgodbe, ki, kakor sestavljanka, tvorijo popolno celoto. Vsaka komponenta izkoristi svoj potencial in niti ena sekunda ni neporabljena." Film je nastal na londonskem Royal College of Art v koprodukciji s portugalskim Colectivo Audiovisualom. S posebno omembo pa je študentska žirija izpostavila film Marbles poljske avtorice Natalie Spychala.

Otroke navdušila prilika o prednostih nedela
Svojega favorita pa je med filmi iz Slonovega tekmovalnega programa izbrala tudi petčlanska otroška žirija. Nagradila je film Matilda in rezervna glava v režiji Ignasa Meilunasa, ki prihaja iz Litve. Otroška žirija je takole povzela misel zmagovalnega filma, v katerem nastopajo lutke: "Sporočilo je, da si je kljub učenju treba vzeti čas tudi za igro, saj nam ta polepša življenje." Tudi ta nagrade je vredna 1000 evrov.

Vuk Palibrk je splet svojih utrinkov in vtisov strnil v nadrealističen animirani dnevnik – in navdušil dovolj gledalcev, da je osvojil letošnjo nagrado občinstva. Foto: Animateka
Vuk Palibrk je splet svojih utrinkov in vtisov strnil v nadrealističen animirani dnevnik – in navdušil dovolj gledalcev, da je osvojil letošnjo nagrado občinstva. Foto: Animateka

Nagrade podeljene, a festival traja še tri dni
Kljub nocojšnji razglasitvi nagrad, s katero se sklepa tekmovalni del festivala, pa lahko ljubitelji animacije iz Slovenije in s sveta v festivalskem programu uživajo še do srede, 9. decembra. V decembrski virtualni izvedbi Animateka ponuja sedem celovečernih filmov, med njimi tri dokumentarne, in 252 kratkih animiranih filmov, tri spletne razstave, ta teden pa je potekal tudi strokovni program AnimatekaPRO.

Nagrajenci 17. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka