V igrani priredbi klasične animacije Mulan, v katero je studio vložil najmanj 200 milijonov dolarjev, naslovno junakinjo igra Lju Jifej. Foto: IMDb
V igrani priredbi klasične animacije Mulan, v katero je studio vložil najmanj 200 milijonov dolarjev, naslovno junakinjo igra Lju Jifej. Foto: IMDb

Mulan, legendarna kitajska bojevnica, je kot lik že dolgo nosilec ženskega junaštva na Kitajskem, številni privrženci 23-letne političarke in aktivistke Agnes Chow pa so prepričani, da lik ponazarja njo, da je ona "resnična Mulan," poroča BBC.

Sorodna novica Pozivi k bojkotu Disneyjeve Mulan, ker zvezdnica ni podprla hongkonških protestov

Filmska Mulan s podporo policiji
V kinematografe namreč naslednje leto prihaja Disneyjeva igrana priredba animirane klasike Mulan, ki je nemudoma postala tarča pozivov k bojkotu. To se je zgodilo po tem, ko je policija v Hongkongu po uveljavitvi novega zakona o nacionalni varnosti izvedla aretacije protestnikov. Ljudi je zmotila podpora kitajski policiji, ki jo je igralka Lju Jifej izrazila na družbenem omrežju Weibo.

Igralka, ki upodablja Mulan, Lju Jifej je tedaj na omrežju Weibo delila objavo pekinškega časopisa People's Daily: "Tudi jaz podpiram hongkonško policijo. Zdaj me pa lahko pretepete." (To naj bi bile besede poročevalca državnega časopisa Global Times, ki so ga protestniki na hongkonškem letališču obtožili, da je policist pod krinko, in ga nato napadli.) Temu zapisu v kitajščini je igralka dodala še stavek v angleščini: "Kakšna škoda za Hongkong."

Sorodna novica V Hongkongu aretirali medijskega magnata Jimmyja Laija in aktivistko Agnes Chow

Medtem ko so številni kitajski državljani tedaj izrazili podporo Lju Jifej, so prodemokratični aktivisti začeli pozivati ​​k bojkotu filma Mulan s ključnikom #BoycottMulan. Z memeji o Mulan, ki so se razširili na Twitterju, ki je na Kitajskem prepovedan, si številni prizadevajo, da bi aktivistko Chow povzdignili na raven Disneyjeve ikone kot ljudsko junakinjo, piše publikacija IndieWire.

Agnes Chow je bil medtem že izpuščena z varščino in ni prejela nobene uradne obtožbe. "Od štirikrat, ko sem bila aretirana, je bilo tokrat najstrašljiveje," je po aretaciji zapisala na družbenih omrežjih. Zakon o nacionalni varnosti, ki naj bi ga kršila, prepoveduje izdajstvo, odcepitev, upor, prevrat, terorizem in za našteto predvideva kazni od najmanj treh let v zaporu do dosmrtne ječe, poroča BBC.

Spektakel Mulan pri Disneyju po zadnjih napovedih pošiljajo naravnost na svojo platformo pretočnih vsebin Disney+. Za ogled bo treba poleg naročnine odšteti dodatnih 30 dolarjev.