Današnja "avtoportretiranka" ima kot prva in edina Slovenka glas pri podeljevanju oskarjev, saj je članica Akademije za filmsko umetnost in znanost. Špela Čadež (1977) je ena najbolj mednarodno prepoznavnih slovenskih umetnic, deluje kot animatorka, producentka in režiserka neodvisnih animiranih filmov. Občinstva in filmske festivalske žirije je prepričala zlasti z Bolesom (2013) in Nočno ptico (2016), ki je bila lani vključena v program festivala Sundance.

Prejela je že sto mednarodnih in domačih nagrad ter nominacij, med drugim štiri vesne, Župančičevo nagrado, glavne nagrade na festivalu animiranega filma Animafest v Zagrebu, festivalu animiranega in dokumentarnega filma DOK Leipzig, filmskem festivalu v Valladolidu in drugod. Na lanskem mednarodnem festivalu kratkega filma v Clermont Ferrandu v Franciji si je pridobila izjemno mednarodno prepoznavnost.

Njene animacije je bilo leta 2017 mogoče videti tudi v napovedniku za priljubljeno TV-serijo Oranžna je nova črna, ki nastaja v spletni videoteki Netflix.

Študirala je vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, nato pa nadaljevala študij na Akademiji medijskih umetnosti v Kölnu, kjer se je usmerila v animirani film in ustvarila prepoznavni lutkovni animaciji Zasukanec (2004) in Liebeskrank (2007).

V današnji preplet filma in vizualne umetnosti sta jo odpeljali dve potovanji, pomaturitetno potovanje z Interrrailom in obisk festivala v Annecyju. Več v Avtoportretu.