Film
Poslednji jedi
Poslednji jedi je dokaz, da je tudi 40 let stara franšiza lahko sveža, tako za dolgoletne oboževalce kot za nove spreobrnjence v vero, je v recenziji zapisala Ana Jurc. Foto: Kolosej
Poslednji jedi
V Epizodi IX se na režiserjev stolček vrača J. J. Abrams, Johnson pa bo dobil priložnost, da se poigra s čisto svojo, naslednjo trilogijo v vesolju Vojne zvezd. Foto: IMDb

Dodaj v

Bo Poslednji jedi do novega leta prinesel več kot milijardo dolarjev?

Trije filmi letos že presegli milijardo dolarjev zaslužka
29. december 2017 ob 17:15
Los Angeles - MMC RTV SLO

Disneyjeva in Lucasfilmova Vojna zvezd: Poslednji jedi dominira na severnoameriških filmskih platnih, saj je postal 14. najbolje gledani film v ZDA. Bo do novega leta zaslužek presegel milijardo?

Z osmo epizodo Vojne zvezd so samo preteklo sredo zaslužili 21,5 milijona dolarjev na 4.232 lokacijah po Severni Ameriki. Poslednji jedi je v 13 dneh na domačem ameriškem trgu pobral 444,9 milijona dolarjev in se s tem v zgodovino zapisal kot 14. v ameriških kinematografih najbolje obiskani film. Za Vzponom viteza teme (The Dark Knight Rises, 2012), ki je na 13. mestu, je zaostal za 3,4 milijona dolarjev. Za filmom, ki je leta 2017 do zdaj zaslužil največ, Lepotica in zver (Beauty and the Beast), pa zaostaja zgolj še 60 milijonov dolarjev in ga bo zagotovo prehitel, je poročal spletni Variety.

Mednarodni prihodek Poslednjega jedija je v sredo znašal 27,6 milijona dolarjev in je zdaj 446,9 milijona dolarjev, kar pomeni, da je skupni zaslužek filma trenutno 891,8 milijona dolarjev. S tem zneskom je film po zaslužku tik za 45. mestom, na katerem je Harry Potter in ognjeni kelih (2005). Predvideva se, da bo film še pred novim letom postal 32. film, ki bo presegel milijardo dolarjev zaslužka.
.


.
Trije filmi so se letos sicer že vpisali v elitni klub filmov, ki jim je uspelo "potegniti" več kot milijardo dolarjev. Prvi je Disneyjev film Lepotica in Zver, ki se je z 1,26 milijarde dolarjev zavihtel na 10. mesto vseh časov, drugi Universalov The Fate of the Furious (Usoda hitrih) se je z 1,24 milijarde dolarjev zavihtel na 11. mesto in tretji Universalov Despicable me 3 na 24. mesto z 1,03 milijarde dolarjev.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Marko_Green
# 29.12.2017 ob 18:41
Včeraj pogledala film s kolegom. Kaj naj rečem drugega kot to da ima Disney gledalce za idiote.. Kot so rekli drugi,smet od filma.
dStroj
# 29.12.2017 ob 18:35
Ignorirajte ta promocijski članek.
Drugi vikend je bil baje 68% slabši od 7ice. Disney je na polno v fazi damage control. Mark Hamill se je moral že opravičit, ker je izrazil nesoglasje z režiserjevo vizijo, ki je, roko na srce, uničil vse iztočnice ki jih je nastavil JJ Abrams in se z velike višine podelal na celotno Star Wars franšizo, pod pokroviteljstvom vodilne na Lucas filmu, Kathleen Kennedy.
Upam, da Disney odpre oči.
Rugess Nome
# 29.12.2017 ob 17:59
Upam da ne, ker so smeti od filma. Če bi ljudje lahko dobili denar nazaj, bi zaslužli max 100 milijonov
RibičIČ
# 29.12.2017 ob 20:02
Vsak naslednji film iz te franšize je slabši od prejšnjega. Pri tem imbecilnem filmu pa imaš dejansko občutek, da gledaš slabo parodijo. Očitno je režiserja Sila zapustila skupaj s pametjo.
dStroj
# 29.12.2017 ob 20:59
@balrog
Falil si skor vse. Čudna bitja in igračke so eno z StarWars, fizika pa nikoli ni bla. Gre za fantazijo in ne znanstveno fantastiko. Zvoka tud ni v vesolju, v SW vesolju pa je. Ampak to so malenkosti.

Glavni prekrški so preveč humorja, negativci izpadejo smešno, leteča Leia, neumna smrt Snoka, nepojasnjen izvor Snoka, starši Rey, Kylo Ren ma šibko motivacijo, una Rose k se zaleti v Finna in v bistvu omogoči da s topom razbijejo tista vrata in tista čudaška akcija, ko rešijo živali, otroke pa pustijo v suženjstvu. Pa to da je cel film en velik chase scene, ko ''feministkam'' zmanjkuje bencina :D
Kapitalni FAIL-i pa: Rey je vsemogočna in povsem nerealno obvlada vse. Lukov karakter povsem faljen. Njegov odhod totalno zgrešen.
Zato je glavni krivec scenarij in režija.
Rugess Nome
# 29.12.2017 ob 18:46
JJ Abrams je tudi zanič režiser. Vse kar je naredil je klon od A New Hope. Ta drug režiser pa je obup, groza, katastrofa. Zelo predvidljiv film, točno veš kaj se bo zgodilo, kdo bo umrl in kdo ne. Kot da bi gledal faking walt disney risanko! točno veš da ne bo nič pretresljivega. First order negativci so na ravni Gargamele iz Smrkcev. Isto nesposobni, kar totalno ubija kakršnokoli suspense. Enostavno veš da bojo vse zajebali, da bojo izpadli totalni amaterji. Ta film bi verjetno bil všeč samo 4 letnikom ki imajo radi eksplozije in CGI in jih realističnost zgodbe ne zanima.

Po drugi strani je bil Rogue One zelo dober film, z nepričakovanimi razpleti.
DLeagueStar
# 30.12.2017 ob 09:24
V prvih treh delih smo gledali Skywalkerja, ki je bil tako preklemano nedolzen, da je navkljub Vaderjevi moriji verjel v svojega fotra in ga hotel resiti temne strani.

Sedaj cel film kuha mulo in hoce fentati svojega necaka ob prvih znakih temne strani. In se vedno se najdejo ljudje, ki to sprejemajo z odprtimi rokami in govorijo o neki novi smeri v katero gre fransiza.
el CARTEL
# 29.12.2017 ob 19:06
ta film je bil tolk slab,
da je bilo kar malce boleče.

pa sem že anvajen, da star wars filmi niso dobri, ampak tole je pa nekaj povsem drugega...slabo za nagrado.
planet1
# 30.12.2017 ob 08:31
Hocete reci, da je ta se slabsi od prejsnjih dveh? Uf. Ampak naslednjega boste sli pa valda gledat, ker tisto bo pa genialno.

Odgovor na naslov je, bo.
nina2000
# 30.12.2017 ob 00:26
Mene je motilo pri TLJ, da je narejen z mislijo na otroke in prodajo igrač. Pa v strahu, da slučajno ne bi bil "politično nekorekten". Kar se pa dobička tiče, ki v zadnjem času vsako leto pri kakšnem filmu prečka mejo milijarde, pa razlog tiči v trem, da so se v šestih letih cene vstopnic povečale za 50% do 65%, odvisno od tržišča (vir: www.statista.com). Pri tem trendu bo vsako leto več teh milijardnih "dobičkov", ki pa niti niso tako visoki, če posamezen film stane 200 milijonov, kamor niso všteti stroški reklame, ki pri tovrstnih filmih znašajo tudi še enkrat toliko. Ob vseh teh ZF filmih se kinu na dolgi rok slabo piše. Scenariji, ki so narejeni brez repa in glave se namreč kar kopičijo. Vsi se zanašajo samo na CGI in akcijo v počasnih posnetkih "ala Matrica".
meanza
# 29.12.2017 ob 19:33
Kot velik ljubitelj gledanja filmov različnih zvrsti v "kinih" moram priznati, da je edini film pri katerem sem odšel še preden sem pojedel kokice.
dStroj
# 30.12.2017 ob 00:12
@xskip Rotten Tomatoes? :D

91% od 345 kritikov in
51% od 160 TISOČ ljudi :D

Neki smrdi ;)
Sun1988
# 29.12.2017 ob 23:25
Men je pa TLJ bil všeč. Po moje je bilo potrebno na novo premešat karte, tak da bo bolj zanimivo nadaljevanje. Edino kar res zamerim filmu je tista misija Finna in Rose, ki pa se je zgodila, ker Holdo ni želela povedati kaj nameravajo. Ok to je res bilo kar nekaj. Drugače, pa kar všečen film :)
dStroj
# 29.12.2017 ob 22:57
@balrog OK, SPOILER!
Scenarji je greznica. Nobena stvar nima prave logike in se zgodi samo zato, da se lahko nato zgodi druga stvar. Razumeš?

Luke nebi nikoli prišel tako daleč, da bi sredi noči prižgal light saber za hrbtom spečega učenca, svojega nečaka! Sina svojega najboljšega prijatelja?! NIKOLI! Mogoče bi pomislil, a bi se zdavnaj prej ustavil preden bi sredi noči stopil v sobo, kaj šele da bi prižgal meč.

Luke je umrl brez spopada! NIKOLI! Kvečjemu odvrgel bi meč in pustil, da ga Ren ubije zares. Tako kot Obi-Wan. Bil bi tam. Ne pa samo njegova projekcija. Na cedilu je pustil Rena in Rey, ki oba potrebujeta mentorja. Njegove zadnje besede so: ''See you around, kid!'' UGH! Nagravžno.

Spopad v rdeči dvorani je bil kul, ampak... a veš da dejansko Rey drži meč 2 tedna v roki in je premagala Rena, Luka in vse te elitne rdeče vojake?!? A se norca delajo? Snoke je umru čist preveč preprosto in spet... nerealno, ker je miljonkrat močnejši od Rena. Zamujena priložnost, da bi dal mal več globine zgodbi.

Zgodba Rey in Kylo Ren mi je bla všeč, sam spet brez jajc. Nobene napetosti ni ker je ona preveč popolna, Kylo pa preveč razcepljen. Dejansko sem mislu, da bo prestopla na njegovo stran, kar bi blo največja zanimivost v celotni sagi.

Film je ZAPRL vse poti, ki jih je nastavil JJ Abrams in spet resetiral Rebels na začetek. First Order pa kar vlada galaksiji, čeprav so jim v prejšnjem delu uničili cel planet, kup vojske in glavno orožje.

Rey ni več uganka. Ren ji je rekel da so bili njeni starši NO-ONE. Zapustili so jo, tako kot sta Leia in Han njega...

Vse je brez pravega smisla, nekaj kar lahko pogoltneš, če si casual fan, kateremu je vse kul, samo da se sveti in je na površju sentimentalno. Vse v zgodbi se zgodi brez vsake prave Star Wars logike, samo zato, da se lahko zgodi naslednja stvar, skregana z logiko.

In kar mi največ pove... ko sem pogledal 7 sem, kljub temu da je bila varna kopija 4ke, bil navdušen ker je ponudil nekaj novih skrivnosti. Po tem filmu me niti najmanj ne zanima kaj se bo zgodilo v 9ki. Uvodni vikend 9ke bo ''katastrofalen'', rekordno nizek... za SW merila.
johann
# 29.12.2017 ob 22:22
Še vedno trdim, da so bili prvi trije deli (episode 4 -6) odlični, potem pa je šlo (oziroma gre) samo še navzdol...
dStroj
# 01.01.2018 ob 22:20
Rian Johnson se je podelal na vse karakterje in vsa pravila iz OT, ti pa to sprejmeš kot nekaj novega. Če to ni casual fan pol ne vem ;)
Kredibilni kritiki niso nujno oboževalci SW in pravi oboževalci poznajo karakterje in SW svet mnogo bolje. Kot samostojni film bi mogoče mene tud prepriču, kot SW film pa je herezija. Poglej si že kak video oboževalcev, ne samo kritikov.
xskip
# 31.12.2017 ob 17:21
Je že čez milijardo dolarjev

$517.1M ZDA
$523.3M ostali svet
SKUPAJ $1.04B
xskip
# 31.12.2017 ob 17:19
@dStroj
"Nisi ravno poznavalec Star Wars,"

ha ha ha.
res sem se nasmejal. Po tem kar sem napisal si to sklepal?
Vse kar sem napisal o SW je:
"tudi pri meni ni med top 10 letos, ni pa spet takoooo slab."
in na ta stavek, si se odločil da nisem poznavalec?
Raje ne komentiram...

" Poglej si še mal Metacritic.com, pa kaka mnenja na youtubu. ''Gledalci'' ki pljuvaju po filmu so malo bolj kompetentni kot oboževalci Fifty shades darker ;)"

sem pogledal in pogledal tudi veliko posnetkov kredibilnih kritikov, ki jim je film super.

Ne mislim se več kregat.
Uživaj v svojih, jaz pa v svojih.

LP od ornk poznavalca Star Wars.
oziris.va
# 31.12.2017 ob 12:35
No, sem pogledal, čisto okej in okrog mene nihče ni zaspal.

@xskip
Ko si že omenil The Great Wall, ne vem, meni je bil čisto soliden in gledljiv. Akcije in barve so bile v harmoniji.
izo
# 30.12.2017 ob 17:06
franšiza vojna zvezd je ena njbolj butastih in nategnjenih stvari na svetu. vsebinsko, pa dostikrat tudi vizualno na novoju 5-letnega otroka in tako dobiš en tak občutek žaljenje lastne inteligence (vsaj, kto sem nazadnje v kinu gledal to neumnost nekaj let nazaj). resno, kaj vidite v teh filmih tako nadstandardnega, ne bom nikoli doumel. pa govorim kot zf fan.
ampak ovce bodo blejali svoje in odrasli otroci bodo z meči rinili v dvorane.
xskip
# 30.12.2017 ob 10:57
@dStroj
Poglej kaj se največ gleda in posluša.
PrHostar in Modrijani...OBUP
Jim je pa všeč, fajn in je popularno. Ne pomeni pa, da je kvalitetno. Vsakemu svoje. Nimam nič proti.

če pogledaš enega najslabši filmov letos, Fifty shades darker
na RT ima 10% pozitivnih pri kritikih in 49% pozitivnega pri folku.
itd.

Bolj zaupam kritikom kot 70.000 najstnikom :-)
tudi tukaj je zihr nekdo, ki bo rekel da je Valerian mojsterski syfi muvi, SW8 pa beden.
he he he.
balrog
# 29.12.2017 ob 20:03
Brez pogotov, nekakšnih mrož-krav, iskanja "hekerja", bombnikov iz 2. svetovne vojne v vesolju, ki odpirajo lopute in spuščajo bombe v breztežnosti prostor, leteče Leie ... bi si ta film zaslužil čisto desetko. Očitno pa mora film navdušiti tudi otroke ter tlakovati tla za prodajo igračk.
dStroj
# 29.12.2017 ob 19:14
V vseh pogledih je TLJ fantastičen film. Igra, kamera, CG, glasba,... vse na visokem nivoju.
Za ''neuspeh'' je kriva 80% scenarij in 20%režija. In oboje je ista oseba :D

Ni mi jasno, zakaj hoče Disney vsilit svojo progresivno agendo v prej povsem sterilno franšizo. S tem so odtujili polovico resnih ljubiteljev in se bojo v prihodnosti raje zanašali na casual ljubitelje, namesto na tiste, ki grejo 5x v kino isto epizodo gledat.
Ampak, glede na to da kupujejo tudi Fox in bojo skoraj monopolist za distribucijo in bojo kinematografi tako rekoč odvisni od Disneya, se ne čudim, da so tako arogantni.

Že par let nazaj so imeli spor z Tarantinom, ker so zahtevali da 1 kinematograf predvaja TFA, tarantino pa je želel imet premiero Hateful 8. Gre se za vzpon imperija in upam da regulatorji v ZDA preprečijo prevzem 21Century Foxa. Najbolj neprecenljivo pa je, da v svoje filme mečejo anti-kapitalistične motive, tisti kazino :D
dStroj
# 30.12.2017 ob 13:40
@xskip
Nisi ravno poznavalec Star Wars, in to je ok. Točno za takšne so naredili TLJ. Disney je izračunal, da je več denarja v povprečnem oboževalcu, kot v die hard fanu, ki se spozna na SW.

Tehnično in igralsko je TLJ vrhunski film, režija in scenarij pa sta obupna. In to je simptom novega Hollywooda. Vrhunska komerciala. Star Wars pa je bil vse to + mnogo več za veliko število gledalcev. Gledalci so že programirani, da rabijo določeno število dražljajev na minuto in ni več časa za počasno razvijanje karakterja in trening montaže. Zato tud filme delajo tako, to kar bi bilo zanimivo nekemu ultra fenu je za povprečnega gledalca dolgočasno.

Js tud ponavadi bolj zaupam kritikom, v tem primeru pa ne. Disney ma v žepu kritike, ker so: ali odvisni od oglaševalskega denarja, ali si ne upajo pljuvat po progresivni propagandi. Poglej si še mal Metacritic.com, pa kaka mnenja na youtubu. ''Gledalci'' ki pljuvaju po filmu so malo bolj kompetentni kot oboževalci Fifty shades darker ;)
balrog
# 29.12.2017 ob 22:17
@dStroj
mene je tudi TLJ najprej zelo razočaral in sem mu namenil oceno -1. Parodijo, norčevanje, sem začutil kot izpraznjenost in poniževanje starih fenov. Potem pa sem si ga šel še enkrat ogledat in si zabičal, da se ne smem smejat neumnim foram ter da moram pozabit na vse faile, kot so čudna bitja in podobne komercialne otročarije ... in film je bil nenadoma dober. Celo smrt Luka Skywalkerja mi ni bi bila več tako nesmiselna. Zavestno se je odrekel jedijevstvu, republiki, uporu, ker je pač ugotovil, da premočna svetloba, pomeni tudi močno temo. Zato je ves čas tudi bil prepričan, kako se mora doba jedijev končati. Nato pa se je vseeno odzval klicu na pomoč in še zadnjič žrtvoval, ker je treba Kyla Rena zaustaviti. Pa obračun v rdeči dvorani za galaktični prestol mi je bil presenetljivo dober. Čeprav še naprej nič ne vemo o Snoku in zakaj se je sploh pojavil, pa se je med Rey in Kylo Renom začutila povezanost pri strmoglavljenju Snoka, da bi se potem že spet razšla. Film pač namerno pušča odprta vrata za nadaljnjo uporabo v naslednjih delih. Po eni strani se na veliko ravneh ne trudi biti dober, in je disneyjevsko infantilen, po drugi pa ima tudi dobre dele. Za Rey se pa strinjam, je uganka, o njej ne vemo pravzaprav nič, in edino, kar vemo zanesljivo je, da je v njej Sila, Dobra in Slaba stran, zelo močna .
generacija56
# 29.12.2017 ob 19:28
Ne bo.
Beda. Glavna fora je zajček... Bojni krik Holywooda...
Drncl
# 29.12.2017 ob 18:44
Kdo gleda te risanke...
Bloodline
# 29.12.2017 ob 17:56
Tale vojna zvezd je tolk krneki da bolj krneki ne more bit. Krneki.
xskip
# 29.12.2017 ob 22:14
je že na $934,298,228.
do 1.1. bo čez milijardo.

lestvica: 2017 WORLDWIDE GROSSES
https://goo.gl/hZ6gAT

he he @joy:
"Pejte Harrya Potterja gledat domov na tv, ce mate tok cez star wars za povedat. Simple as that."

od vseh haterjev med komentarji, bi rad videl letošnje top 5 in bi si naredili sliko, kaj dejansko radi gledajo.
Saj je legit, da vam film ni všeč, da ga pa toliko pluvate pa tudi ne zasluži.

imdb 7,6
metascore 86
rottentomatoes 91% pozitivnih od 345 recenzij

tudi pri meni ni med top 10 letos, ni pa spet takoooo slab.

res obupni filmi (SW8 je za njih mojstrovina), ki sem jih žal gledal so:

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
The Great Wall
Valerian and the City of a Thousand Planets
The Fate of the Furious
Transformers: The Last Knight
The Mummy

verjetno največji drek leta pa na srečo nisem gledal: Fifty Shades Darker
:-)

in seveda se bo našel nekdo med haterji, ki bo napisal, da je kakšen film med temi 7. carski.
Potem je jasno, kje je njegov okus.
Srečno.

Lp
joy
# 29.12.2017 ob 20:15
Pejte Harrya Potterja gledat domov na tv, ce mate tok cez star wars za povedat. Simple as that.
oziris.va
# 29.12.2017 ob 18:31
Jaz grem jutri v kni plačat diznijev davek.
Kazalo