Lani je podelitev oskarjev povezoval Jimmy Kimmel. Foto: Reuters
Lani je podelitev oskarjev povezoval Jimmy Kimmel. Foto: Reuters

Dokončnega odgovora na to vprašanje ni, saj Akademija filmskih znanosti in umetnosti ni podala še nobene uradne izjave na to temo, na novinarska vprašanja pa prav tako ne odgovarja.

Podelitev oskarjev bo 24. februarja (pri nas v noči s 24. na 25. februar) predvajala televizija ABC. Če Akademija namerava imeti voditelja (in njegove identitete ne skriva za večji dramatični učinek), se čas za izbiro primernega človeka počasi izteka. Tudi Kevin Hart sam je med razlogi, zakaj naloge noče več, navedel (pre)kratek rok za temeljito pripravo
Treba pa je povedati, da je Robert Iger, izvršni direktor studia Disney, ki ima v lasti tudi televizijo ABC, na rdeči preprogi zlatih globusov izjavil, da je "odprtega duha" za Hartovo vrnitev na oskarjevski oder, če se Hart seveda opraviči zaradi homofobnih tvitov, ki so ga stali službe.

Chadwick Boseman, Danai Gurira, Lupita Nyong’o in Michael B. Jordan, zvezdniki Črnega panterja, so skupaj stopili na oder zlatih globusov. Hollywood Reporter je poročal, da je studio Marvel zvezdnike nekaterih svojih spektaklov prosil, naj ne nastopijo na globusih, češ da bo imel njihov nastop na oskarjih tako večji učinek. Foto: Reuters
Chadwick Boseman, Danai Gurira, Lupita Nyong’o in Michael B. Jordan, zvezdniki Črnega panterja, so skupaj stopili na oder zlatih globusov. Hollywood Reporter je poročal, da je studio Marvel zvezdnike nekaterih svojih spektaklov prosil, naj ne nastopijo na globusih, češ da bo imel njihov nastop na oskarjih tako večji učinek. Foto: Reuters

Revija Variety zdaj na podlagi "anonimnih virov" poroča, da Akademija načrtuje oskarjevsko podelitev brez voditelja, češ da bo posamezne kategorije povezoval niz raznih hollywoodskih zvezdnikov. To bi tudi pomenilo, da bodo črtali tradicionalni uvodni monolog, po katerem se po navadi ocenjuje, kako se je voditelj odrezal.

Pred tridesetimi leti se je izšlo slabo, zelo slabo
Če bo na koncu scenarij večera res tak, bo to prvič po tridesetih letih, da oskarji ne bodo imeli voditelja. Pisalo se je leto 1989, začelo pa se je z varietejsko glasbeno točko. Rob Lowe in v Sneguljčico preoblečena igralka sta med drugim odpela priredbo pesmi Proud Mary. Bilo je tako katastrofalno slabo, da je studio Disney zaradi "zlorabe" lika Sneguljčice tožil ustvarjalce šova in da je hollywoodska elita (med drugim Julie Andrews, Paul Newman, Sidney Lumet in Gregory Peck) podpisala odprto pismo, v katerem so večer opisali kot "ponižujoč" in "sramoto". Debakel je uničil kariero producenta Alana Carra.

Leto pozneje je prireditev vodil Billy Crystal, ki je začel z enovrstičnico: "Je bil ta aplavz zame ali pa ste samo veseli, da nisem Sneguljčica?"

Bomo dobili skupen nastop vseh Maščevalcev?
Iz strahu, da bi gledalce podelitve doletel "Thanosov učinek" (da bi jih torej ostalo le še polovica), skušajo producenti po neuradnih poročilih Hollywood Reporterja menda na kup zbobnati čim več članov igralske zasedbe Marvelovih Maščevalcev. Isti članek razkriva, da so menda te zvezdnike prosili, naj ne sprejmejo vloge podeljevalcev na zlatih globusih, češ da bo tako "učinek" njihovega nastopa na oskarjih večji.

Seveda ima korporacija Disney s tem v mislih še eno računico. Naslednji film v franšizi Maščevalcev, Endgame, v kinematografe prihaja 26. aprila in dobra skupna točka na oskarjih bi verjetno veliko pripomogla k promociji. Marvel je seveda prav tako v lasti Disneyja, ki je obenem tudi lastnik ABC-ja, kot smo že omenili.

Kevin Hart bi zvezdnikom na srce položil, naj se
Kevin Hart bi zvezdnikom na srce položil, naj se "sprostijo in ne postanejo "meme". Foto: YouTube

Kaj torej "zamujamo" brez Harta?
Kevin Hart je bil v sredo gost pogovornega šova Stephena Colberta, kjer je razkril nekaj detajlov o tem, kako bi zastavil svojo uvodno točko. "Dobro bi bilo. Imel sem nekaj materiala. Imel sem nekaj dobrih." Nekaj šal bi bilo o memih, pravi. Poskušal bi predvsem sprostiti napetost v dvorani, češ da "ljudje niso prišli, da bi se smejali, ampak samo čakajo na svoj trenutek" ‒ gostom bi na srce položil, naj se sprostijo in ne postanejo "meme". (Colbert je nato objavil nekaj memov s prejšnjih podelitev, na primer ploskanje Nicole Kidman in Meryl Streep, kako kriči iz občinstva). "Moja poanta bi bila: nočete pristati v tem položaju, zato se samo sprostite in zabavajte. Potem bi pa začel nekaj norih skečev. Divje bi bilo."