Igralec Brad Pitt sicer pravi, da je izbira vlog v filmski industriji v zadnjih letih manjša in honorarji nižji, a po zvezdnikih njegovega kova je vedno povpraševanje. Nazadnje je maja v Cannesu na filmskem festivalu predstavljal triler Ubij jih nežno. Foto: EPA
Igralec Brad Pitt sicer pravi, da je izbira vlog v filmski industriji v zadnjih letih manjša in honorarji nižji, a po zvezdnikih njegovega kova je vedno povpraševanje. Nazadnje je maja v Cannesu na filmskem festivalu predstavljal triler Ubij jih nežno. Foto: EPA
Jude Law
Jude Law pred dnevi na premieri filma Ana Karenina v Londonu. Britanski igralec je povedal, da je vrtoglave honorarje zahteval samo pri filmih, v katerih ni želel igrati, pa mu producenti vseeno niso dali miru. Foto: EPA

Seveda Pitt kot eden najbolje plačanih igralcev nikakor ne bo stradal, saj je lani zaslužil kakšnih 25 milijonov dolarjev, a v filmski industriji se recesija pozna tudi na plačah zvezdnikov. Sicer pa je po podatkih zadnjega Forbesovega seznama leta 2012 med igralci največ zaslužil Tom Cruise - približno 75 milijonov dolarjev.

Namesto honorarja raje odstotek zaslužka?
Pitt je stanje v Hollywoodu po poročanju BBC-ja označil za zanimivo, saj veliki studii stavijo na večje filme, ki potem pomagajo do boljšega zaslužka tudi drugim, manjšim filmom posameznega studia. "Obenem to odpre prostor za zelo zanimive nove filmarje," je povedal Pitt, ki je v zadnjih letih delal pri zelo različnih projektih - od za oskarja nominirane biografske športne drame Zmagovalec (Moneyball), otroškega animiranega filma Vesele nogice 2 do trilerja Ubij jih nežno (Killing Them Softly). "Vloge izbereš zaradi vlog samih, finančno pa se moraš znajti sam kot vsi drugi," je drugačne "recesijske" razmere v Hollywoodu opisal Brad Pitt.

Nekaj manjše honorarje za vloge v velikih filmih pa lahko filmski zvezdniki in zvezdnice zamenjajo za drugačen način plačila - če se na račun manjšega vnaprejšnjega honorarja odločijo za odstotek zaslužka. Seveda pa je pri tem nekaj tveganja, saj mora film za večmilijonske zaslužke postati res velika svetovna uspešnica.

Visoki honorarji za odganjanje filmarjev
Britanski igralec Jude Law pravi, da nikoli ni zahteval 20 milijonov dolarjev za vlogo, je pa visoke zahteve za honorarje uporabil na drug način: "Nekaterih filmov se ne moreš znebiti drugače, kot da zvišuješ zahtevani honorar, dokler ustvarjalci ne ugotovijo, da ti toliko ne morejo plačati - in potem grejo stran."

V Veliki Britaniji se seveda snema še manj filmov z velikimi proračuni kot v ZDA. Tim Bevan iz londonskega filmskega produkcijskega podjetja Working Title je za BBC povedal, da praktično zgolj oni na Otoku snemajo filme s proračuni od 20 do 30 milijonov funtov (približno od 25 do 37 milijonov evrov). Takšne vsote se Bevanu zdijo za britanski film sicer visoke, a tako po njegovem mnenju nastanejo dobri filmi z odličnimi igralskimi zasedbami. Takšni prinašajo tudi denar v kinoblagajne. Lani je podjetje Working Title denimo film Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun posnelo za 25 milijonov evrov, a je na koncu zaslužil več kot 60 milijonov evrov. V letošnji film Ana Karenina, v katerem med drugim igrata Jude Law in Keira Knightley, so vložili skoraj 40 milijonov evrov in upajo na vložku primeren zaslužek.