Princeso Diano v četrti sezoni serije Krona upodablja Emma Corrin. Foto: IMDb
Princeso Diano v četrti sezoni serije Krona upodablja Emma Corrin. Foto: IMDb

"Bojim se, da bi lahko generacija gledalcev, ki ni živela v času dogodkov, fikcijo zamenjala za dejstva," je za Mail on Sunday dejal minister. Dodal je, da je Netflix "ustvaril lepo fiktivno delo ... že na začetku bi moralo biti zelo jasno, da gre za prav to". Minister je dejal še, da namerava v tem tednu pisati Netflixu in izraziti svoje pomisleke. Po pisanju BBC-ja pri ameriški produkcijski družbi za zdaj niso želeli podati komentarja.

Še posebej četrta sezona serije Krona (The Crown), v kateri so vlogo kraljice zaupali oskarjevki Olivii Colman, je bila deležna kritik z različnih strani glede predstavljanja nekaterih dogodkov na britanskem dvoru, zlasti razpada zakonske zveze princa Charlesa in princese Diane.

Sorodna novica Kraljeva družina 4. sezono Krone označila za kruto in izkoriščevalsko

Med raziskovanjem in dramo
Charles Spencer
, brat leta 1997 umrle valižanske princese Diane, je pred časom za britansko televizijsko mrežo ITV dejal, da ga skrbi, da bi nekateri gledalci vse fabule serije jemali "kot evangelij". Po njegovem bi Kroni izjemno pomagalo, če bi na začetku vsake epizode navedli, da ne gre za resnične dogodke, temveč da serija temelji na nekaterih resničnih dogodkih.

Po poročanju tujih medijev naj bi bila tudi kraljeva družina nad novo sezono serije vse prej kot navdušena. Princ William je po besedah virov zgrožen, saj je serija "izkoristila zakon njegovih staršev in ga predstavila na popolnoma napačen način".

Avtor serije Peter Morgan je svoje delo označil za "dejanje kreativne domišljije". Zagovarja ga kot izmišljen prikaz dogodkov iz resničnega življenja, scenarij pa je opisal kot "nenehen sem ter tja" med raziskovanjem in dramo.

"Včasih bodo ljudje želeli verjeti, da se je to zgodilo."
Josh O'Connor
, ki v tej sezoni upodablja princa Charlesa, je v televizijski oddaji BBC Breakfast dejal: "Kar Peter tako sijajno počne, je, da vzame zgodovinska dejstva ... in nato slika med temi 'trenutki interpunkcije'." Dodal je še: "Včasih bodo ljudje želeli verjeti, da se je to zgodilo. Vedno je vredno preveriti in si zapomniti, da smo igralci, nismo resnični in to ni resnična zgodba."

Olivio Coleman (na posnetku) bo v vlogi kraljice nasledila Imelda Staunton. Foto: EPA
Olivio Coleman (na posnetku) bo v vlogi kraljice nasledila Imelda Staunton. Foto: EPA

Toda nekdanji medijski sekretar Buckinghamske palače Dickie Arbiter seriji očita, da do skrajnosti razteguje ustvarjalno svobodo. Dodal je, da je kraljeva družina sicer vajena takšnih in drugačnih upodobitev z namenom zabave. Za BBC pa je dejal, da je princ Charles prikazan v neugodni luči in tudi Dianina upodobitev ni prav ugodna. Nekdanja kraljeva dopisnica Jennie Bond pa je za podkast BBC Newscast izrazila skrb, da bi nekateri gledalci lahko oddajo obravnavali "kot dokumentarec".

Serija Krona se ponaša z veliko gledanostjo, saj so s četrto sezono dosegli že 29 milijonov ogledov. Njen avtor Peter Morgan je sprva napovedal, da bo peta sezona serije tudi njena zadnja, nato pa je Netflix julija napovedal, da bodo posneli še šesto sezono, ki pa bo zares zadnja.