James Cameron je četrti najdonosnejši filmski režiser vseh časov (pred njim so samo še Steven Spielberg, Peter Jackson in Michael Bay). Foto: AP
James Cameron je četrti najdonosnejši filmski režiser vseh časov (pred njim so samo še Steven Spielberg, Peter Jackson in Michael Bay). Foto: AP
"Hočemo vam pokazati stvari, ki ne samo, da jih še niste videli - niti predstavljali si jih niste." James Cameron ima očitno ambiciozne načrte, toda ali lahko res ponovi uspeh iz leta 2009? Spektakli, ki temeljijo na posebnih učinkih, so v zadnjem desetletju preplavili kina in do neke mere zasičili gledalce. Foto: Reuters

Cameronova ekipa ima za seboj že prvih sto snemalnih dni drugega in tretjega dela iz franšize Avatar, ki nastaja pod okriljem studia Fox. Če bo odziv občinstev dosegel pričakovanja, bi rad posnel še četrti in peti film, za katera je že napisal scenarija. "Osebno sem zavezan vsem štirim filmom," je posebej poudaril.

Skice za nova bitja in plovila za nadaljevanja ima razobešene po studiu, a novinarjem na tiskovni konferenci ni razkril ničesar. "Če bi vam bilo ime Rupert Murdoch ali Bob Iger, bi vam pokazal načrte," je pripomnil.

Studio Fox, ki ga ima v lasti Murdoch, je že podpisal pogodbo za distribucijo Avatarja 2 - a takrat še nihče ni vedel, da ga bodo prodali konglomeratu Disney (kupčija je bila vredna 52 milijard dolarjev). Direktor Disneyja Bob Iger Cameronovih skic še ni videl, opozarja režiser, ker posebna komisija še odloča, kakšni bodo pogoji sodelovanja pod novim lastnikom.

Cameron sicer trenutno promovira serijo v šestih delih o zgodovini znanstvene fantastike AMC Visionaries: James Cameron’s Story of Science Fiction.

Rekord še kar stoji
Avatar, zgodba o modrih humanoidih z gozdnatega planeta Pandora, je še vedno najdonosnejši film v zgodovini: zaslužil je 2,8 milijarde dolarjev. Naslednji del sage po trenutnih napovedih prihaja decembra 2020.

Boter ... ampak z Na'avijci
Režiser je prihajajoče filme zasnoval kot "generacijsko družinsko sago". "Kot oče petih otrok sem začel razmišljati, kakšna bi bila zgodba Avatarja, če bi bil družinska saga, če bi bil Boter. Seveda gre za čisto drugačen žanr in za drugačno zgodbo, ampak ideja me je pritegnila".

"Ta ideja je mogoče seme propada cele franšize - ali pa prav tisti element, zaradi katerega bo izstopala in bo še naprej unikatna," napoveduje. "Ne moreš vedeti, dokler ne dokončaš filma in ga pošlješ v svet."

James Cameron je seveda znan tudi po tem, da rad pove svoje (zajedljivo) mnenje o uspešnih franšizah svojih stanovskih kolegov. Tokrat je na muho vzel filme o superjunakih: "Upam, da se bomo počasi naveličali Maščevalcev. Saj ne gre za to, da ne bi imel rad teh filmov. Ampak fantje, gotovo se da povedati še kake drugačne zgodbe kot o samcih brez družin in s hipogonadizmom, ki dve uri izvajajo smrtonosne podvige in pri tem uničujejo cela mesta."