Velik umetnik in velik ekscentrik - življenjska zgodba slavnega Dalija vsekakor ponuja veliko zanimivega materiala za film. Foto: EPA
Velik umetnik in velik ekscentrik - življenjska zgodba slavnega Dalija vsekakor ponuja veliko zanimivega materiala za film. Foto: EPA
Dalijev gledališče-muzej v Figueresu

Banderas, ki je tudi sam Španec in poznavalec Dalijevega opusa, bo menda "odličen" za to vlogo. "Smo pa še vedno v dogovorih, tako da bomo dokončno igralsko zasedbo lahko sporočili čez nekaj tednov," je West povedal za španski časnik El Pais. Snemanje se bo začelo oktobra v Španiji, film pa bo posnet v angleščini. Proračun filma znaša okoli 22 milijonov evrov.

Kot Favnov labirint brez nasilja
"Dali bo fantazijski film za odrasle, podoben Favnovemu labirintu Guillerma del Tora, le da brez nasilja," je povedal režiser. Seveda se West zaveda, da Dalijevega življenja ne bo lahko prenesti na filmsko platno. Slikar je bil osebnost z mnogoterimi obrazi in Dali kot zasebnik pogosto ni imel veliko skupnega z Dalijem - umetnikom.

West, znan kot Dalijev občudovalec, si bo s snemanjem tega filma izpolnil otroške sanje: "Dalijeve slike sem spoznal še kot otrok in vedno sanjal, da bi se lahko enkrat sprehodil po njihovi notranjosti. To bom zdaj storil v filmu s pomočjo tridimenzionalne računalniške simulacije," je pojasnil West.

West: Film bo uspešnica
Ob tem je napovedal, da bo film uspešnica. "Moji filmi morajo zabavati. Sem komercialen režiser in filmov ne delam za svojih deset prijateljev z akademije, temveč se trudim, da film vidi kar se da veliko gledalcev," je povedal West, ki je med drugim režiral Letalo prekletih z Nicolasom Cageom in Laro Croft z Angelino Jolie v glavni vlogi.

Dali (1904-1989), ekscentrični umetnik iz Cadaquesa pri Barceloni, poleg Pabla Picassa velja za največjega sodobnega španskega slikarja.