Damien Chazelle je glavno vlogo še enkrat zaupal Ryanu Goslingu. Ta je nastop v Deželi La La lani prinesel nominacijo za oskarja. Foto: EPA
Damien Chazelle je glavno vlogo še enkrat zaupal Ryanu Goslingu. Ta je nastop v Deželi La La lani prinesel nominacijo za oskarja. Foto: EPA
First Man
First Man je zgodba o Armstrongovih pripravah na zgodovinsko potovanje na Luno. Foto: IMDb
Organizatorji najstarejšega filmskega festivala na svetu bodo končni spored festivala objavili 25. julija. Foto: Reuters

Chazella preganja čas, saj je film First Man (Prvi človek) ta hip menda še v montaži, končati pa ga mora do 29. avgusta, ko bodo v Benetkah razgrnili rdečo preprogo 75. uglednega filmskega festivala.

Izviren film, čudovito drugačen od sodobnih epskih filmov
Chazelle se je s filmom uvrstil tudi v tekmovalni program. Direktor Beneškega festivala Alberto Barbera je biografsko pripoved o Armstrongu, ki je leta 1969 kot prvi človek stopil na Luno, opisal kot "zelo oseben, izviren in privlačen, čudovito drugačen od sodobnih epskih filmov".

Film se osredotoča na astronavtove priprave na tedaj nepredstavljiv podvig Apolla 11, ki se je končal s pristankom na Luni in zgodovinskim "sprehodom". V filmu igrajo še Claire Foy, Kyle Chandler, Jason Clarke, Corey Stoll, Ciaran Hinds, Christopher Abbott in Patrick Fugit. Scenarij filma, ki so ga sprva nameravali zaupati v režijo Clinta Eastwooda, temelji na knjižni predlogi Jamesa R. Hansena First Man: The Life of Neil A. Armstrong.

To je prvi Chazellov film po odmevni Deželi La La, v kateri je prav tako nastopil Gosling. Muzikal o šovbiznisu in tem, da nikoli ne smemo opustiti svojih sanj, so premierno predvajali leta 2016 prav na beneškem festivalu in takoj so ga začeli opevati kot potencialnega favorita oskarjev. Nekaj mesecev pozneje je bil zares nominiran za 14 oskarjev, osvojil jih je šest.

Celoten program bo znan prihodnji teden
Končni spored Beneškega filmskega festivala bodo organizatorji razgrnili 25. julija. Beneški filmski festival, ki je prvič potekal leta 1932 ter običajno ponudi mešanico ameriških uspešnic in umetniških filmov, se bo odvijal med 29. avgustom in 8. septembrom.

Lani je zlatega leva prejel film z naslovom Oblika vode režiserja Guillerma del Tora, odprlo pa ga je Krčenje Alexandra Payna. Med otvoritvenimi filmi festivala, ki so pozneje pustili svoj pečat na oskarjih, so bili denimo tudi Birdman, Gravitacija in Črni labod. Letošnji žiriji predseduje Guillermo del Toro.