Zgodba o treh bratih iz Poljske, ki pred nemškimi vojaki pobegnejo na ozemlje današnje Belorusije in pomagajo reševati Jude pred nacističnim nasiljem. Foto:
Zgodba o treh bratih iz Poljske, ki pred nemškimi vojaki pobegnejo na ozemlje današnje Belorusije in pomagajo reševati Jude pred nacističnim nasiljem. Foto:
Daniel Craig, Jamie Bell in Liev Schreiber
V vlogah bratov Bielski igrajo Liev Schreiber, Jamie Bell in Daniel Craig. Foto: EPA
Daniel Craig
Daniel Craig se učenja ruščine spominja z grozo, saj pravi, da ni največji talent za učenje tujih jezikov. Foto: Reuters

Storili so strahovita dejanja in razlog za to, da zgodbe niso prenašali naprej, je ravno želja, da bi nanjo pozabili.

Daniel Craig

Čut mi pravi, da začnem ob nevarnosti teči v drugo smer, ampak to na kameri ne bi najbolje izpadlo.

Jamie Bell

V najnovejšem filmu Defiance se je igralec, ki ga poznamo predvsem kot šarmantnega ženskarja Jamesa Bonda, znova znašel v okolju, kjer ga obkrožajo orožje in eksplozije, ampak tokrat je akcija zasnovana na precej bolj tragičnih, predvsem pa resničnih dogodkih. Kot je že znano, pripoveduje film zgodbo o treh judovskih bratih Bielski, ki so po nacistični okupaciji iz Poljske pobegnili v Belorusijo oziroma takratno Sovjetsko zvezo.

Pred nacističnim nasiljem so se skupaj z ruskimi uporniki in manjšo skupino ljudi umaknili v gozd, kjer so si uredili zavetišče. Sprva je bil njihov namen zgolj preživetje in občasno maščevanje svoje družine. Ko pa se jim je pridružilo vse več ljudi, so svoj odpor preusmerili v rešitev čim več Judov. Pod vodstvom najstarejšega brata Tuvia (Daniel Craig) je misija postala tako uspešna, da je ob koncu vojne iz gozda prišlo več kot 1.200 ljudi.

Če si je iz snemanja Kvantuma sočutja Daniel Craig zapomnil predvsem brazgotine iz akcijskih prizorov, se bo iz filma Defiance gotovo še dolgo spominjal nepopisnega mraza. "Da bi se pogreli, smo ogromno pili in sam sem nosil termofor, a mraz je kljub temu imel svoj učinek," se spominja Craig. "Tam smo bili 12 ur dnevno, šest dni v tednu in bilo je resnično mrzlo. A to je bila tudi svojevrstna izkušnja. Nihče ni počel tega zaradi denarja," je pojasnil. Kot je povedal za BBC, so se greli tudi s pomočjo stiskanja.

Potem ko je Craig še drugič upodobil agenta s številko 007, mu filmskih ponudb ne primanjkuje, a igralec je pri izbiri novih projektov precej muhast. Vendar o podpisu pogodbe za film Defiance ni dolgo razmišljal. "Dobil sem scenarij, ga prebral in takoj rekel: 'Ta film hočem posneti. Je zgodba, ki jo želim povedati'."

Dogodki, ki so jih želeli pozabiti
Zgodba o junaških bratih, ki jo je raziskala zgodovinarka Nechama Tec, je bila prvič objavljena leta 1993, a ostala širši javnosti bolj ali manj neznana. Filmska predelava, ki se je je lotil režiser Edward Zwick, ne skopari z brutalnimi prizori, kot je na primer skupinski umor nemškega vojaka.

Morda je prav težavnost spopada s krvavimi spomini razlog, zakaj je ta zgodba tako dolgo ostala neizrečena, razmišlja Craig in dodaja, da je preveč komplicirana, da bi jo lahko v celoti predstavili na platnu. "Storili so strahovita dejanja in razlog za to, da zgodbe niso prenašali naprej, je ravno želja, da bi nanjo pozabili." Craig poskuša razumeti dejanja svojega lika Tuvia, ki se je medsebojnim spopadom v skupini izogibal tako, da je svojim vojakom omogočil, da drugje sprostijo svojo jezo. "Imel je odgovornost do teh ljudi," pravi. "Moral jih je naučiti in spodbujati k temu, da preživijo. To je tisto, kar se mi zdi zanimivo."

Eden izmed bratov tudi mladi Billy Elliot
Manj mikavno pa je bilo igralcu, ki je šolanje prekini pri 16 letih, učenje ruščine. Kot namreč pravi, ni najbolj nadarjen učenec. Težavo je reševal s fonetičnim posnemanjem, pri tem pa mu je na pomoč priskočila ena izmed soigralk. V vlogi njegovih bratov sta zaigrala Liev Schreiber in Jamie Bell. Prvi igra hitro vzkipljivega Zusa, ki je prepričan, da je brat Tuvia prevelik idealist, Bell pa upodablja mladega Asaela, ki mora hitro odrasti.

Če so akcijski prizori in spopadi z orožjem za Craiga nekaj vsakdanjega, pa se je moral nanje privaditi zvezdnik filma Billy Elliot. "Čut mi pravi, da začnem ob nevarnosti teči v drugo smer, ampak to na kameri ne bi najbolje izpadlo," se je pošalil igralec. "Spremljal sem Daniela, ki se je izvrstno izkazal v takih prizorih. Ti resnično delujejo dinamično, zato sem ga vprašal za nasvet."

Porast filmov o drugi svetovni vojni
Poročali smo že, da je Defiance le eden iz vrste filmov, ki bodo v prihodnje tako ali drugače obravnavali čas druge svetovne vojne. Najbolj znana sta gotovo Bralec s Kate Winslet v glavni vlogi in Valkyra s Tomom Cruisom. Razlog za tako zanimanje za ena najtemačnejših let 20. stoletja vidi režiser Zwick v 'fin-de-sieclovskem strahu' in želji, da je treba zgodbo o drugi svetovni vojni povedati mladim ljudem, preden se poslovijo tisti, ki so jo doživeli.

Težavno pridobivanje sredstev
A tudi uresničevanje tega filma ni potekalo brez zapletov, saj je bilo za tako tematiko med ameriškimi producenti zelo težko zbrati denar. Okrepitev z 'Jamesom Bondom' je seveda pomagala, a kot pravi Craig, bi bilo precej lažje, če bi snemali romantično komedijo. Film so si že ogledali potomci tistih, ki so doživeli dogodke v beloruskem gozdu, in kot zatrjujejo ustvarjalci filma, so bili z izdelkom zelo zadovoljni.

M. K.

Storili so strahovita dejanja in razlog za to, da zgodbe niso prenašali naprej, je ravno želja, da bi nanjo pozabili.

Daniel Craig

Čut mi pravi, da začnem ob nevarnosti teči v drugo smer, ampak to na kameri ne bi najbolje izpadlo.

Jamie Bell