Filmski festival Diagonale poteka v avstrijskem Gradcu od leta 1998 in ima danes več kot 25.000 obiskovalcev letno. Foto: Diagonale.at
Filmski festival Diagonale poteka v avstrijskem Gradcu od leta 1998 in ima danes več kot 25.000 obiskovalcev letno. Foto: Diagonale.at

Diagonale so se do danes uveljavile kot prostor predstavitve in razprave o avstrijski kinematografski produkciji. Festival v različnih programih predstavi vso raznolikost avstrijske kinematografije, nove smernice, obenem pa obudi spomin na nekatera pretekla dogajanja.

Mednarodni dogodek z več kot 25.000 obiskovalci
Festival bo zvečer odprl film Superwelt v režiji Karla Markovicsa, grenko-sladka komedija o blagajničarki v supermarketu na misiji iskanja Boga.

Letošnjo retrospektivo bodo posvetili Nikolausu Geyrhalterju, enemu najbolj priznanih in mednarodno uveljavljenih avstrijskih ustvarjalcev dokumentarnih filmov. Prikazali bodo vse njegove celovečerne filme, tudi njegova najnovejša dela. Njegov film Čez leta (Über die Jahre) bo doživel premiero v tekmovalnem programu, piše na spletni strani festivala.

V posebnem programu bodo prikazali filme avstrijskega pisatelja, slikarja in glasbenika Alfreda Kaiserja, ki je leta 1975 ustvaril film Tretji rajh (Ein drittes Reich), za katerega je uporabil materiale nacistične propagande. Dve leti zatem je iz prvotno neuporabljenega materiala nastal še dokumentarni film z naslovom Še en film o Tretjem rajhu iz njegovih ostankov (Noch ein drittes Reich aus seinem Abfall). Kaiser od leta 1980 ni več snemal. Njegovo delo je bilo pozabljeno in nato ponovno odkrito šele leta 1995. V začetku 80. let se je posvetil slikarstvu, komponiranju in pisanju.

Ob koncu Diagonal bodo podelili nagrade, med drugim za najboljše igralske stvaritve in najboljši film v različnih žanrih. Do nedelje bo na ogled vrsta igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov. Gostja letošnjega festivala je francoska režiserka in scenaristka Mia Hansen-Love.