Tako naj bi se v prihajajočem filmu The Eternals (Večni) pojavil protagonist, ki je homoseksualec, kar bo tudi prvi Marvelov odkrito homoseksualno usmerjeni glavni lik doslej.

Foto: EPA
Foto: EPA

Pri Disneyju napovedujejo, da bo v eno od novih Marvelovih zgodb vključen transspolni lik, LGBT-lik pa bo soustvarjal pripoved serije Disney Star's ter mnogo drugih produkcij tega podjetja.

Disney se je po poročanju BBC-ja k temu zavezal na srečanju s svojimi delničarji. Kot pravijo v podjetju, bodo pri ustvarjanju filmov in televizijskih šovov v prihodnje še bolj zavezani raznovrstnim vsebinam, saj želijo skoznje predstavljati svoje občinstvo.

Izvršni direktor Bob Chapek je na vprašanje o vključevanju LGBT-likov v njihove filme in dogodkov ponosa v njihove tematske parke dejal, da želijo pri Disneyju "pripovedovati zgodbe, ki jim želijo gledalci prisluhniti, zgodbe, ki odražajo njihova življenja".

Animirani film Naprej je bil zaradi vključitve homoseksualnega para v zgodbo prepovedan v Kuvajtu, Omanu, Katarju in Savdski Arabiji. Foto: Blitz film / Kolosej
Animirani film Naprej je bil zaradi vključitve homoseksualnega para v zgodbo prepovedan v Kuvajtu, Omanu, Katarju in Savdski Arabiji. Foto: Blitz film / Kolosej

Medtem je Disney deležen kritik, ker je serijo, nastalo po filmu Z ljubeznijo, Simon s platforme pretočnih vsebin Disney+ prestavil na svojo drugo platformo Hulu. Po poročanju Varietyja je to storil, ker nadaljevanka (v tej različici je zgodbi naslov Z ljubeznijo, Viktor), ki pripoveduje o fantu, ki v srednji šoli razkrije, da je gej, ni primerna za predvajanje prek "do družin prijaznega" Disney+. To naj bi sicer ocenili tudi zaradi uživanja alkohola in spolnega eksperimentiranja.

Med filmi, ki odražajo Disneyjevo zavezo, je tudi novi film, ki je nastal pod okriljem Disneyja in Pixarja Naprej. Ta je zaradi vključitve lezbičnega para prepovedan v Kuvajtu, Omanu, Katarju in Savdski Arabiji. Tudi v velikih Disneyjevih franšizah so – sicer še vedno manjši segmenti – namenjeni homoseksualnim likom. Epopeja Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja vpeljuje na primer prvi poljub med osebama istega spola v zgodovini franšize.

Premiera Večnih je napovedana za letošnjo jesen. Foto: IMDb
Premiera Večnih je napovedana za letošnjo jesen. Foto: IMDb

Po besedah vodje studia Marvel Kevina Feigea je menda pravkar v nastajanju film s transspolnim likom. Tudi že omenjeni Phastos, ki ga bo v filmu The Eternals igral Bryan Lee Henry, bo odkriti gej z možem in otroki. Premiera filma je napovedana za november 2020.