V sklopu nakupa je Disney med drugim pridobil več filmskih in televizijskih studiev, kabelskih mrež z zabavno vsebino in mednarodne televizijske programe. Foto: EPA
V sklopu nakupa je Disney med drugim pridobil več filmskih in televizijskih studiev, kabelskih mrež z zabavno vsebino in mednarodne televizijske programe. Foto: EPA

Disney, ki je bil že pred prevzemom ocenjen na 168 milijard dolarjev, je s tem postal še močnejši igralec v Hollywoodu.

Disney in Fox sta dva od šestih večjih hollywoodskih filmskih studiev, oba predvajata televizijske programe. V sklopu nakupa je Disney med drugim pridobil več filmskih in televizijskih studiev, kabelskih mrež z zabavno vsebino in mednarodne televizijske programe.

Med drugim je pridobil tudi pravice za Avatar, Ledeno dobo, Moderno družino, Vojno zvezd in Simpsonove. Dogovorili so se, da bo korporacija Fox kljub nakupu lahko ohranila svojo neodvisnost, podnjo spadajo programi, kot sta Fox News in Fox Sports.

Zgodovinski trenutek
Prevzem so končali malo po polnoči v New Yorku. "Gre za zgodovinski trenutek, s katerim bomo ustvarili veliko dolgoročno dodano vrednost za naše delničarje," je ob tem poudaril izvršni direktor Disneyja Bob Iger.

Lastnik dela platforme Hulu
Ameriški mediji poudarjajo še, da je Disney zdaj postal lastnik 30-odstotnega deleža spletne videoteke Hulu, ki ima 25 milijonov naročnikov. Disney si že nekaj časa prizadeva okrepiti svojo prisotnost v Hollywoodu, kjer se spoprijema s hudo konkurenco Netflixa in drugih tekmecev.

S platformo Disney plus želijo konkurirati Netflixu
Vzpon podjetij, ki na trgu skupaj ponujajo pretočne vsebine, in nižji prihodki od oglaševanja so v zadnjem času močno preoblikovali televizijsko krajino. Zato namerava Disney zagnati novo platformo Disney plus, s katero želi konkurirati Netflixu. Pri tem bi mu znalo bistveno pomagati ravno novo lastništvo ameriškega ponudnika videa na zahtevo Hulu.

Po mnenju analitikov bo prevzem pomembno premešal tudi karte na trgu, zaposleni pa se bojijo, da bi na račun iskanja sinergij delo lahko izgubilo približno 4.000 zaposlenih. Milijarder Murdoch je sicer pred prodajo družbe pisal zaposlenim, kjer se jim je zahvalil za njihovo delo.