Dneve etnografskega filma od leta 2007 pripravljajo Slovensko etnološko društvo, Inštitut za slovensko narodopisje pri ZRC SAZU in SEM (na fotografiji). Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dneve etnografskega filma od leta 2007 pripravljajo Slovensko etnološko društvo, Inštitut za slovensko narodopisje pri ZRC SAZU in SEM (na fotografiji). Foto: MMC/Miloš Ojdanić

V rednem programu bodo prikazali 33 filmov, še 36 pa v informativni sekciji.

Kot so sporočili iz organizatorji, je bilo na festival letos prijavljenih 198 filmov. Selekcijo je opravil Naško Križnar, ki je tudi član programskega odbora festivala. Pri selekciji daje programski odbor prednost etnografskim filmom z raziskovalnim vložkom vizualnih antropologov, odprt pa je tudi za kakovostne raziskovalne dokumentarce, eksperimentalne filme in nove pristope.

Filmi so letos razporejeni v kategorije Družina, Folklora, Kultura prehrane, Ljudje in kulture, Medicina, Na robu družbe, Portreti, Rituali in Svet mladostnikov. Filme v informativni sekciji si bo na festivala mogoče ogledati v oglednem kotičku pred dvorano v upravni hiši SEM.

Festival ponuja učno okolje o praktičnih, metodoloških in etičnih vidikih vizualne antropologije, kar je zanimivo predvsem za etnologe in študente, vsebine filmov pa z raznolikimi tematikami od tradicionalnih kultur do urbanih tem sodobnega sveta nagovarjajo tudi širšo javnost. Dnevi etnografskega filma se bodo sklenili 13. marca.

Plaketa Nika Kureta selektorju
Na predvečer odprtja festivala so v atriju ZRC-ja podelili tudi plaketo Nika Kureta, ki jo je prejel že omenjeni selektor festivala Naško Križnar. Leta 1970 je diplomiral iz etnologije in arheologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1983 do upokojitve leta 2012 je bil zaposlen v Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti kot soustanovitelj in vodja avdiovizualnega laboratorija. Ves čas svojega službovanja se je posvečal produkciji etnografskih filmov, vizualnih zapisov kulture in študiju metodologije vizualnih raziskav v etnologiji.

Med drugim je za svoje delo na področju etnografskega filma prejel Murkovo nagrado Slovenskega etnološkega društva za leto 2003. Je častni član ZRC-ja SAZU-ja.

Dnevi etnografskega filma
Dnevi etnografskega filma