Avtomobil, ki se je moral naučiti, da je treba včasih tudi upočasniti, je slavil na podelitvi nagrad annie, ki se nikoli ne zmoti pri napovedovanju oskarjev. Foto: Reuters
Avtomobil, ki se je moral naučiti, da je treba včasih tudi upočasniti, je slavil na podelitvi nagrad annie, ki se nikoli ne zmoti pri napovedovanju oskarjev. Foto: Reuters
Odplaknjeni gizdalin
Odplaknjeni gizdalin je ustvarjalcem prinesel pet nagrad. Foto: Kolosej

Ta čast pripada nagradi Annie, ki je namenjena najboljšim dosežkom pri animiranih filmih. Če se bo tudi letos ujemanje nadaljevalo, se bodo oskarja za animirani film veselili ustvarjalci Avtomobilov režiserjev Johna Lasseterja in Joa Ranfta, ki so v nedeljo v svoje vitrine spravili annie za najboljši film. Sodelovanje pri filmu se je izplačalo tudi Randyju Newmanu, ki si je prislužil nagrado za najboljšo pesem.

Gizdalini se niso pustili odplakniti tudi na nagradah
34. podelitev pa je ob Avtomobilih, ki jim bodo na oskarjih konkurenco delale Vesele nogice in Hiša pošast, dala še enega velikega zmagovalca: Odplaknjeni gizdalin je prejel kar pet nagrad. Film o prebivalcih londonske kanalizacije, je pobral nagrade za najboljši scenarij, dizajn, posebne učinke in animacijo likov, za prepričljivo posojanje glasu, s katerim v filmu govori krastača, pa je bil nagrajen tudi Ian McKellen.

Po prireditvi so bili lahko veseli tudi ustvarjalci animiranega filma Za živo mejo, ki so svojo zbirko nagrad obogatili s tremi priznanji. Najpomembnejše med njimi je šlo v roke Tima Johnsona in Kareyja Kirkpatricka, ki ju je žirija razglasila za najboljša režiserja animiranih filmov.

Tri nagrade za življenjsko delo
Na podelitvi, na kateri je z osmimi nagradami za zmagovalca obveljal studio DreamWorks Animation, so se poklonili tudi ustvarjalcem, pri katerih so želeli počasiti celoten opus. Bill Plympton, Genndy Tartakovsky in Andreas Deja so prejeli nagrade za življenjsko delo, Stephen Worth pa se je na odru zahvaljeval za nagrado June Foray, namenjeno tistim, ki so radodarno prispevali k animacijski umetnosti in industriji.