V letu 2008 je film Petelinji zajtrk prejel kar tri velike zlate role, saj je presegel 175.000 gledalcev. Foto: Stane Sršen
V letu 2008 je film Petelinji zajtrk prejel kar tri velike zlate role, saj je presegel 175.000 gledalcev. Foto: Stane Sršen

V okviru akcije Vsi (filmi) doma je tako od danes na ogled deset filmov, od tega štirje igrani celovečerni in šest kratkih animiranih, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Filme, ki so na ogled na strani Baza slovenskih filmov, najdete tukaj.

Gremo mi po svoje 2: "Film je sanjarija, ki prihaja v zelo težkem času!"

V mladinskem programu si je mogoče ogledati nadaljevanje taborniških avantur Gremo mi po svoje 2 (2013) režiserja Miha Hočevarja, ki se kakor prvi del dogaja na taborjenju v Posočju. Če jih je v prvem delu presenetila skupina deklet, ki se je naselila v sosednji tabor, jih po besedah SFC-ja tokrat iz ustaljenega taborniškega življenja predrami rod štajerskih tabornikov, ki jih vodi Šefe. Film je prejel veliko zlato rolo, saj je presegel 125.000 gledalcev.

Film v filmu, ki niha med iluzijo in resničnostjo
"Uradno smo stopili v pomlad, zato je tudi čas za filme z ljubezensko tematiko,"
so zapisali. Tematiko odpirajo s filmom Instalacija ljubezni (2007) režiserke Maje Weiss, komično dramo o ljubezni in umetnosti, filmom v filmu, ki niha med iluzijo in resničnostjo. Desa Muck, ki v filmu igra režiserko, je na Festivalu slovenskega filma prejela vesno za stransko vlogo.

Na ogled je tudi romantična komedija Petelinji zajtrk (2007) režiserja Marka Naberšnika, ki je nastala po literarni predlogi istoimenskega romana Ferija Lainščka. Film je bil večkrat nagrajen, med drugim je leta 2007 tudi zmagal na Festivalu slovenskega filma, Vlado Novak pa je prejel vesno za glavno moško vlogo za "portret Gajaša, starejšega lastnika avtomehanične delavnice, čigar skrita strast je pop pevka Severina." Žirija je zapisala še, da "njegova igra ostane gledalcu v spominu še dolgo potem, ko se film že izteče." V filmu igrajo še Primož Bezjak, Pia Zemljič, Dario Varga, Janez Škof, Bojan Emeršič, Matija Rozman in ikona hrvaškega popa, Severina. V letu 2008 je film prejel kar tri velike zlate role, saj je presegel 175.000 gledalcev. Bil je najbolj gledan slovenski film po osamosvojitvi, vse do leta 2011, ko je film Gremo mi po svoje presegel 200.000 gledalcev.

Igor Samobor v Instalaciji ljubezni. Foto: Bojan Kastelic
Igor Samobor v Instalaciji ljubezni. Foto: Bojan Kastelic

V spomin nedavno umrlega filmskega in gledališkega igralca Petra Musevskega dajejo na ogled film Rezervni deli Damjana Kozoleta. Musevski je na tedanjem 6. Festivalu slovenskega filma v Celju prejel vesno za najboljšega igralca za vlogo Ludvika Zajca. Film je dobil tudi vesno za najboljši celovečerni film, fotografijo in glasbo. Med drugim je bil uvrščen tudi v tekmovalni program Berlinala.

Musevskega je mogoče videti tudi v kratkem igranem filmu Child in time (2004) v režiji Maje Weiss, ki se je leta 2005 uvrstil v tekmovalni program kratkih filmov na Berlinalu. V filmu igrajo še Polona Juh, Metod Pevec, Gregor Potočnik in Anja Vodušek.

Peter Musevski v Rezervnih delih. Foto: Radislav Jovanov
Peter Musevski v Rezervnih delih. Foto: Radislav Jovanov

Poleg tega so v tokratnem sedemdnevnem programu BSF-ja še animirani filmi Pot (1986), Oblast (1988) in Petindvajset let potem (2014). "25 let po tem, ko je bil slovenski film Oblast nagrajen z berlinskim zlatim medvedom, sem spoznal, da se je naše življenje na mnogih področjih spremenilo. Edino, kar je ostalo enako, je bilo to, da je oblast ostala nepismena," pravi režiser vseh treh kratkih filmov Zdravko Barišić. Leta 2019 je prejel nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo, ki jo od leta 2015 podeljuje Društvo slovenskih filmskih režiserjev.

Na ogled sta še študijska projekta AHA.OK (2015) režiserke Ester Ivakič in Abuzz (2014) v režiji Nike Lemut, so še sporočili s SFC.

Slovenske filmarke in filmarji v času osamitve v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom (SFC), Bazo slovenskih filmov in Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, ponujajo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bogatijo vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa so dostopni sedem dni.