Foto:
Foto:
Film Dekleta v uniformah zelo eksplicitno prikazuje žensko homoseksualnost.

Na že 20. izvedbi festivala, ki velja za najstarejši tovrstni festival v Evropi, bodo v Kinodvoru zavrteli 19 filmov. Festival se je začel s projekcijama slovenskih avtorjev, do 5. decembra pa bodo prikazali filme različnih žanrov, avtorjev in obdobij, celo iz leta 1931. Organizator, društvo Škuc, pripravlja tudi spremljevalne prireditve, med drugim okroglo mizo o 20 letih filmskih skomin in dilem ter predavanje režiserja Rikkija Beadlea Blaira.

dnevniku, ki ga pišejo njegovi selektorji.

Filmski festival = kongres homoseksualcev?
Med 2. in 5. 12. se letos prvič del filmov seli tudi v celjski Metropol. Tudi sicer se je festival, ki je bil prvič organiziran leta 1983, precej selil; med drugim je gostoval tudi v Cankarjevem domu, na Filozofski fakulteti in Galeriji Škuc. V nekaj izdajah sta Festivala gejevskega in lezbičnega filma potekala ločeno, najbolj črno pa je bilo leto 1987, ko filmov o istospolno usmerjenih sploh niso vrteli. Vzrok za odpoved je bilo medijsko in politično nasprotovanje, ki je festival prekvalificiralo v mednarodni kongres homoseksualcev, zaradi katerega naj bi se močno povečala nevarnost širjenja aidsa v Ljubljani.

Politično ozadje vedno pomembno
Filmski festival je že od svojih začetkov neločljivo povezan z določeno politično konotacijo, saj je nastal v okviru aktivističnega festivala Magnus v kontekstu ljubljanske kulturne scene v osemdesetih. Gejem in lezbijkam je omogočil, da se na festivalu pokažejo in predstavijo, s tem pa so dobili možnost, da se znebijo statusa čudakov, v tem je njegova pomembna vloga ostala vse do danes.

Selektorji izpostavljajo
Filme za letošnjo izvedbo so izbrali Brane Mozetič, Igor Španjol, Suzana Tratnik in Vesna Vravnik, ki so posebej opozorili na slovenske Dečke. Po literarni predlogi Franceta Novšaka je film že leta 1976 posnel režiser Stanko Jost.

Eden od biserov, ki jih bodo zavrteli v Kinodvoru, je nemški film iz leta 1931 Dekleta v uniformi, ki kot eden prvih zvočnih filmov prikazuje žensko homoseksualnost. Omembe vredni so tudi film o priznanju homoseksualnosti Razkritje, Uporna Švicarka Annemarie Schwarzenbach, ki govori o samosvoji lezbični pisateljici, in Več kot crkljanje s svojimi nekonvencionalnimi seksualnimi prizori.