Kraljica soula je bila ena najbolje prodajanih glasbenic vseh časov in leta 1987 kot prva ženska sprejeta v Dvorano slavnih rock'n'rolla v Clevelandu. Foto: Reuters
Kraljica soula je bila ena najbolje prodajanih glasbenic vseh časov in leta 1987 kot prva ženska sprejeta v Dvorano slavnih rock'n'rolla v Clevelandu. Foto: Reuters
Sydney Pollack
Film je posnel režiser Sydney Pollack, ki je umrl leta 2008. Dele filma je začel snemati že leta 1972, ker pa z njihovo kakovostjo ni bil povsem zadovoljen, je projekt potisnil na stranski tir. Foto: EPA

ežiser Sydney Pollack, vendarle prihaja na velika platna. Pred tremi leti so ga želeli prikazati na festivalih v Torontu in Telluridu, a je glasbenica to preprečila.

Leta 2008 umrli Pollack je film posnel v dveh večerih januarja 1972 v losangeleški baptistični cerkvi, prikazuje pa 30-letno Aretho Franklin med raziskovanjem svojih gospel korenin.

Pollack s kakovostjo filma ni bil zadovoljen
Istoimenski album, ki je tedaj nastal, je bil v ZDA prodan v več kot dveh milijonih izvodov in ostaja najbolje prodajani gospel album v živo vseh časov ter hkrati eden najbolje prodajanih pevkinih albumov.

Pollack s kakovostjo filma ni bil popolnoma zadovoljen, predvsem ga je motilo, da zvoka ni bilo mogoče ustrezno povezati s posnetki. Tako je 20 ur neobdelanega materiala obležalo v studiih Warner Brothers, dokler leta 2007 ni kolutov odkupil producent Alan Elliott in poskrbel za digitalno restavracijo gradiva.

Niso upoštevali njenih avtorskih pravic
Film naj bi premierno prikazali že leta 2015 na dveh festivalih, a je ameriška soul zvezdnica s pomočjo sodnega naloga projekcijo ustavila. Film naj bi vseboval preveč glasbe z njenih koncertov in albumov, pri čemer niso upoštevali njenih avtorskih pravic. Njihovo uporabo za film je namreč prepustila zgolj in samo leta 2008 umrlemu Pollacku.

Skoraj pol stoletja po nastanku bo premiero le doživel – na festivalu DOC NYC v New Yorku, kar je omogočila njena družina.

Zasebna projekcija za dediče
Arethi Franklin naj bi bil film sicer všeč. Tako je po njeni smrti Elliott organiziral zasebno projekcijo filma za člane njene družine in dediče. Nečakinja glasbene dive Sabrina Owens je za filmsko revijo Variety dejala, da gre za izredno ganljiv in navdihujoč film, ki bo vsem tistim, ki pevke niso poznali kot izvajalke gospela, pokazal, kako raznolika je bila njena glasba.

Po tej projekciji je producent pridobil vse potrebne avtorske pravice, newyorška premiera pa je napovedana za 12. november.