Mladi vojvoda Habsburški, ki ga igra Miha Rodman, skozi obisk današnjega Novega mesta popelje po svoji življenjski poti. Foto: Studio Virc
Mladi vojvoda Habsburški, ki ga igra Miha Rodman, skozi obisk današnjega Novega mesta popelje po svoji življenjski poti. Foto: Studio Virc
Novo mesto
Ljudstvo je nastajajočo naselbino imenovalo kar Novo mesto, pa tudi v sočasni listini z dne 29. septembra 1365, ki jo hrani arhiv nemškega viteškega mesta na Dunaju, se ta nova naselbina imenuje Newestat (Novo mesto). Foto: Studio Virc
Novo mesto
Film je nastal ob zaznamovanju 650-letnice ustanovitve Novega mesta. Foto: Studio Virc

Ker kljub pomembni vlogi, ki jo je imel ta Habsburžan v zgodovini slovenskega ozemlja, marsikdo njegovo zgodbo premalo pozna, so v Dolenjskem muzeju Novo mesto premierno predstavili kratki, 12-minutni, igrani film Rudolf IV. Habsburški v Novem mestu.

Film, ki je zdaj v celoti dostopen tudi na spletu, je nastal v režiji Haidy Kancler in po scenariju Boštjana Virca, kot direktor fotografije pa je sodeloval Rožle Bregar. Z njim so pospremili zaznamovanje 650-letnice ustanovitve Novega mesta. Posnet je v produkciji novomeškega Studia Virc, v sodelovanju Dolenjskega muzeja in podpori občine oziroma donatorjev.

Sledi mlademu vojvodi Habsburškemu (igra ga Miha Rodman), ki med obiskom sodobnega Novega mesta predstavil svojo življenjsko pot in pojasnil razlogi za ustanovitev mesta. Tedaj ga je poimenoval kar po sebi, Rudolfswerth (Rudolfovo), že ljudstvo pa je nastajajoči naselbini nadelo ime, ki se je drži danes.

Rudolf IV. je privilegijsko listino za Novo mesto podpisal v zadnjem letu svojega življenja, 7. aprila 1365. Ustanovil ga je, da bi v trgovsko in prometno pomembni dolini Krke in v središču Dolenjske zagotovil gospodarsko in upravnopolitično jedro ter oporišče za habsburško dinastijo, ki se je vse bolj ozirala proti Jadranu. Z ustanovitvijo so bili meščanom med drugim zagotovljeni osebna svoboda, mestna samouprava, lastni in voljeni sodniki, pravica do trgovanja in sejmov. Ob tej priložnosti je Rudolf prav tako sklenil dogovor s stiškim opatom Petrom, s katerim sta si bila tudi sicer blizu. Izmenjala sta si nekatere posesti ob novonastajajočem mestu in drugod. Istega leta je na Dunaju ustanovil še univerzo in dal dograditi katedralo sv. Štefana.

Rudolf IV. je za slovenski prostor pomemben tudi kot prvi deželni knez Kranjske, ki jo je iz grofije v deželo povzdignil leta 1364. Prav tako je bil obnovitelj vojvodskega prestola pri Gospe Sveti na Koroškem, kjer se je dal po veljavnem običaju ustoličiti v slovenskem jeziku.

Film so snemali na različnih lokacijah na Dunaju in v Novem mestu, ogledate pa si ga lahko v pripetem videu.