Med zadnjimi filmi, v katerih je nastopil igralec Christopher Plummer, je Closing the Ring. Foto: EPA
Med zadnjimi filmi, v katerih je nastopil igralec Christopher Plummer, je Closing the Ring. Foto: EPA
Lev Tolstoj
Lev Tolstoj s svojo vnukinjo v Jasni Poljani. Foto: Wikipedia
Sofija Andrejevna Tolstojeva
Tolstojeva žena Sofija je bila pisatelju v pomoč tudi pri njegovem delu. Med drugim je sedemkrat prepisala njegov roman Vojna in mir od prve do zadnje besede. V filmu jo bo zaigrala Helen Mirren.

Kanadski igralec Christopher Plummer se bo vživel v Tolstojeva najbolj temačna leta, saj bo film The Last Station (Končna postaja) upodobil zadnje mesece pisateljevega življenja. Gre za zgodbo, temelječo na istoimenskem romanu avtorja Jayja Parinija, ki ga je zanimal čas, ko se je Tolstoj znašel na razpotju med spiritualnim in posvetnim ter se od slednjega vse bolj odmikal, kar je nenazadnje vplivalo tudi na njegovo pisanje.

Pisatelj se je umaknil iz svoje hiše, polne dramatičnih prepirov, intrig in prevar, ter se zatekel do poslednje postaje svojefa življenja. Za posledicami pljučnice je umrl na odročni železniški postaji.

Christopher Plummer zamenja Anthonyja Hopkinsa
Film Končna postaja bodo začeli snemati aprila v Nemčiji, natančneje v Brandenburgu, na Saškem, v Saški-Anhaltu in Turingiji. Če so glavne vloge že porazdeljene, pa je treba poiskati še 300 statistov, ki jih bodo ta konec tedna iskali v Wittenbergu. Sprva so si ustvarjalci filma v vlogah avtorja romanov, kot sta Vojna in mir ter Ana Karenina, in njegove žene zamislili legendarna igralca Anthonyja Hopkinsa in Meryl Streep, a sta ta zaradi neusklajenosti terminov sodelovanje odpovedala.

Življenjska pot ruskega realista
Lev Nikolajevič Tolstoj (1828-1910) je bil najpomembnejši predstavnik ruskega objektivnega realizma. Podpisal se je pod vrsto pripovednih in dramskih pa tudi esejističnih besedil; poleg romanov Vona in mir ter Ana Karenina so tu še Moč teme, Otroštvo, Smrt Ivana Iljiča, Snežni metež, Družinska sreča, Oče Sergej in Spoved.

Bil je potomec stare plemiške družine, a je že kmalu po rojstvu ostal brez svojih staršev. V 50. letih 19. stoletja je sodeloval v bojih za Kavkaz in Sevastopol, nato pa za štiri leta odšel na potovanje. Po vrnitvi se je posvečal predvsem pisanju in prosvetljevnju kmetov, saj mu je bila blizu socialna tematika. S 16 let mlajšo Sofijo Andrejevno Behrs se je poročil leta 1862 in imel z njo 12 otrok, od katerih jih je pet umrlo že v otroških letih.

Pri 82 letih je Tolstoj zapustil družino in odšel na popotovaje z vlakom, vendar je na poti zbolel in umrl na postaji Astapovo. Pokopali so ga v bližini Jasne Poljane, za njegovo krsto pa se je razvrstilo na tisoče vaščanov.

M. K.