Vhod v zabaviščni park losangeleških Universal Studios, kjer so na ogled prizorišča snemanj različnih filmov in nadaljevank. Foto: EPA
Vhod v zabaviščni park losangeleških Universal Studios, kjer so na ogled prizorišča snemanj različnih filmov in nadaljevank. Foto: EPA

Kot je poročala filmska revije Variety, sklicujoč se na navedbe združenja Film L.A., so letos od januarja do junija vsega skupaj zabeležili le 19.000 snemalnih dni. V prvi polovici lanskega leta so na različnih prizoriščih in na ulicah Los Angelesa v primerjavi z letošnjim letom zabeležili kar 25.000 snemalnih dni.

Več kot pol manj snemanj igranih filmov
Največji upad je mogoče opaziti pri igranih filmih, tam se je število snemalnih dni izven studiev zmanjšalo za kar 53 odstotkov. Film L.A. razlog za zmanjšanje števila snemalnih dni pripisuje begu filmarjev iz Hollywooda v sosednje države, ki jih pritegnejo s subvencijami in filmarjem prijaznejšo davčno politiko.

Predstavnik za stike z javnostmi omenjenega združenja Paul Audley je izrazil veliko skrb nad omenjenim trendom zmanjševanja snemalnih dni. Kot je dejal, je svetovna gospodarska kriza najbolj prizadela oglaševalsko dejavnost, igrane filme pa zdaj že redno snemajo na lokacijah izven Kalifornije.

Že lani so na ulicah in drugih prizoriščih Los Angelesa posneli le 15 velikih igranih filmov, za letos pa je v načrtu samo pet produkcij. V tujini se velik del ameriških produkcij snema v Kanadi, konkurenco Hollywoodu pa predstavljajo tudi studii v Mehiki, na Novi Zelandiji in v Evropi.