Film Šanghaj pripoveduje zgodbo o štirih generacijah romske družine Mirga. Foto: Toni Horvat
Film Šanghaj pripoveduje zgodbo o štirih generacijah romske družine Mirga. Foto: Toni Horvat
Šanghaj, snemanje
'To je nekaj, česar ne doživiš vsak dan. Igrali smo sosede, ki so živeli ob romski družini,' pravi statist Jožef Toni Horvat. Foto: Toni Horvat

Osrednji junak celovečernega filma, ki je posnet v izvirnem romskem jeziku, je Lutvija Belmondo Mirga, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas. Poimenuje jo Šanghaj. Preživlja se s tihotapljenjem in njegov vpliv v okolici sčasoma narašča. Na svojo stran pridobi krajevno policijo in politiko, kar mu pomaga, da se dvigne nad zakon. Ko se začne razpad Jugoslavije, prekupčevanje s trgovskim blagom zamenja s preprodajo orožja. Sicer donosen posel začne ogrožati njegovo zasebno življenje in Belmondo se znajde na razpotju.

Šanghaj je zgodba o večnem hrepenenju po sreči, o ljubezni in družinskih vezeh, v kateri se solze mešajo s smehom. Dogajanje je postavljeno v čas razpada Jugoslavije, ko so številni pozabili, da se lepota življenja skriva v drobnih rečeh.
V uredništvo smo prejeli tudi nekaj fotografij, ki nam jih je poslal Jožef Toni Horvat. V filmu je namreč sodelovala celotna njegova družina. Kot je ob tem zapisal Horvat, so bili člani njegove družine v vlogi statistov. "To je nekaj, česar ne doživiš vsak dan. Igrali smo sosede, ki so živeli ob romski družini," je dodal. "Zelo sem ponosen, da smo lahko sodelovali v filmu. Vsa čast režiserju in celotni filmski ekipi Šanghaja, saj smo bili v dneh, ko smo sodelovali pri nastajanju filma, kot ena velika družina. Tistim, ki si boste ogledali film, zagotavljam, da vam ne bo žal," dodaja. Romski igralec v Šanghaju še meni, da je film poseben zaradi tega, ker je na prvem mestu družina, poleg tega pa celovečerec prikazuje življenje Romov.

Bogdan Miklič; Foto: Toni Horvat