Režiser o svojem novem projektu pravi, da postaja film iz dneva v dan aktualnejši. Foto: BoBo
Režiser o svojem novem projektu pravi, da postaja film iz dneva v dan aktualnejši. Foto: BoBo

Prva klapa filma je padla v petek v vasi Visoko pod Kureščkom, kjer prepleta zgodbo o dveh protagonistih – v Sloveniji živečem Bosancu Vučku in Italijanu Leu. Prvi je v državo pribežal že kot otrok, Leo pa tukaj vztraja zaradi nekdanje žene in sina. Njuno življenje se zaplete, ko banka Leu in Vučku odkloni obljubljeno posojilo za obnovo restavracije in sta zato prisiljena sprejeti ponudbo prevaranta Giannija. Zanj morata ukrasti tovornjak, da lahko Gianni pobere denar od zavarovanja. Vučko in Leo ukradeta napačen tovornjak, ki je poln beguncev. Begunec in migrant tako nehote postaneta krojilca usode podobno nesrečnih ljudi. Da bi rešila svoje finančne težave, se jih odločita prodati. Če se sprva še zdi, da jima za begunce ni vseeno, postane kmalu jasno, da je v Leu in Vučku iz dneva v dan vse manj človeškega.

Film Nekoč so bili ljudje prihaja šest let po tem, ko je Vojnović posnel svoj drugi celovečerec – Čefurje raus! je zasnoval na svojem nagrajenem istoimenskem literarnem prvencu. Foto: Arsmedia
Film Nekoč so bili ljudje prihaja šest let po tem, ko je Vojnović posnel svoj drugi celovečerec – Čefurje raus! je zasnoval na svojem nagrajenem istoimenskem literarnem prvencu. Foto: Arsmedia

Film postaja dneva v dan aktualnejši, je prepričan Vojnović. "Pa ne zato, ker bi bil danes v Evropi problem beguncev in migracij večji, kot je bil pred leti, temveč zato, ker smo mi iz dneva v dan vse manj človeški."

Igralsko zasedbo sestavljajo Francesco Borchi, Moamer Kasumović, Maruša Majer, Jaka Jakopič, Emir Hadžihafizbegović, Boris Cavazza, Jasna Žalica, Vlado Novak, Gregor Baković, Gianluca Gobbi, Aljaž Jovanović in Benjamin Krnetić.

Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia, koproducenti so še MB Grip, 100 in Nuframe. Film finančno podpirata SFC in Filmski studio Viba film.

Goran Vojnović (1980) tako svojemu filmskemu opusu dodaja tretji naslov. Diplomant Akademije za gledališče, radio, film in televizijo je nase najprej opozoril kot pisatelj. Za svoj romaneskni prvenec Čefurji raus! je leta 2009 prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik. Istega leta je predstava zaživela tudi na odru, leta 2013 pa je Vojnović po njem režiral še film, za katerega so Dino Hajderović, Ivan Pašalić in Jernej Kogovšek na 16. Festivalu slovenskega filma prejeli vesne za najboljše moške stranske vloge.

Filmska predelava Čefurjev raus! je bil drugi Vojnovićev film. Prvenec Piran Pirano je po svojem lastnem scenariju posnel tri leta prej, režiral pa je tudi več kratkih filmov. Svoje literarno delo je leta 2012 nadaljeval z drugim romanom Jugoslavija, moja dežela, leta 2016 pa še z romanom Figa in za oba prejel nagrado kresnik.