Nemški režiser Uli Edel, ki ga poznamo predvsem po politični drami Kompleks Baader Meinhof, se bo lotil filmske priredbe knjige Richarda von Schiracha The Night of the Physicists (Noč fizikov). Knjiga stopa po sledeh nikoli dokončane nemške atomske bombe – operacije Epsilon.

Film bo torej postavljen v čas druge svetovne vojne, v krog nacističnih znanstvenikov, ki so pod Hitlerjevim vodstvom skoraj razvili atomsko bombo.

Jedrski poskus v zvezni državi New Mexico julija 1945. Foto: AP
Jedrski poskus v zvezni državi New Mexico julija 1945. Foto: AP

Richard von Schirach v svoji uspešnici The Night of the Physicists: Operation Epsilon: Heisenberg, Hahn, Weizsäcker and the German Bomb piše o tajnih posnetkih, ki dokumentirajo pogovore fizikov, vključenih v nemški jedrski program, vključno z Wernerjem Heisenbergom, Ottom Hahnom in Carlom Friedrichom von Weizsäckerjem.

Tajni posnetki so nastali po tem, ko so bili znanstveniki spomladi 1945 aretirani in zaprti v neki angleški podeželski hiši. Ker niso vedeli, da jih snemajo, so se pogovarjali o svoji vpletenosti v t. i. operacijo Epsilon oziroma Hitlerjev načrt izdelave atomske bombe.

Za filmsko priredbo knjige bo poskrbel scenarist Marco Wiersch. Film bodo začeli snemati na začetku prihodnjega leta.

Edel je z dramo Kompleks Baader Meinhof, portretom levičarske teroristične skupine, ki je v sedemdesetih Nemčijo pretresla z vrsto ugrabitev in bombardiranj, leta 2009 svoji domovini prinesel nominacijo za tujejezičnega oskarja. Njegova televizijska miniserija Houdini (2014), v kateri je legendarnega iluzionista igral Adrien Brody, je bila nominirana za osem emmyjev (osvojila je enega).