Marko Mandić je na filmskem festivalu sredozemskih držav v Aleksandriji za vlogo v Infernu prejel nagrado za najboljšega igralca. Foto: Slovenski filmski center
Marko Mandić je na filmskem festivalu sredozemskih držav v Aleksandriji za vlogo v Infernu prejel nagrado za najboljšega igralca. Foto: Slovenski filmski center

"V ospredju filma je zgodba mlade družine z dvema otrokoma, v kateri oba starša izgubita službo. Od tu spremljamo njihov boj za preživetje," je o Infernu povedal Möderndorfer, film pa opisal še kot "evropsko socialno zgodbo, ki se žal lahko dogaja kjer koli in kadar koli". V glavnih vlogah igrata Marko Mandić in Medea Novak.

Mednarodno premiero je film iz leta 2014 doživel v Busanu, največjem filmskem festivalu v Aziji. Na mednarodnem brooklynskem filmskem festivalu je Möderndorfer zanj prejel nagrado za najboljšega novega ustvarjalca in nagrado spirit za celovečerni film, Mandić pa je na filmskem festivalu sredozemskih držav v Aleksandriji prejel nagrado za najboljšega igralca.

V sklopu akcije Vsi (filmi) doma, ki jo je Slovenski filmski center v času novega koronavirusa zagnal s partnerji, v ponedeljek napoveduje nov paket slovenskih filmov. V tem bo tudi celovečerni dokumentarni film Nekoč je bila dežela pridnih (2012) režiserke Urše Menart, ki pripoveduje o obdobju 1977–1991, ko se je tako v slovenskem kot v jugoslovanskem prostoru izoblikovala podoba Slovenije kot zelene, demilitarizirane in miroljubne dežele pridnih ljudi, v kateri je drugačnost ne le dovoljena, ampak tudi zaželena. Nekoč je bila dežela pridnih na duhovit način pripoveduje zgodbo o tem, kako je s pomočjo umetnosti, pop kulture in oglaševanja nastajala specifična podoba Slovenije, in hkrati dokumentira spremembe, ki so v zadnjem času pripeljale do povsem drugačnega razumevanja narodne identitete.

Film temelji na intervjujih s predstavniki marketinga, medijev, popularne kulture, civilnodružbenih gibanj, športa, medijev. V filmu razmišljajo Marcel Štefančič jr., Borut Mehle, Ervin Hladnik Milharčič, Igor Vidmar, Jani Bavčer in drugi.

Glavna tema dokumentarnega filma Do vrha in nazaj scenarista in režiserja Jana Zakonjška so menedžerski prevzemi podjetij. Foto: Arsmedia
Glavna tema dokumentarnega filma Do vrha in nazaj scenarista in režiserja Jana Zakonjška so menedžerski prevzemi podjetij. Foto: Arsmedia

Ponuja se tudi film Do vrha in nazaj (2015), v katerem se scenarist in režiser Jan Zakonjšek poglablja v menedžerski prevzem podjetij. Individualni protagonist je Bine Kordež, nekdanji predsednik uprave Merkurja, nekdanji menedžer leta in član sveta Banke Slovenije, ki je bil v času snemanja še zapornik na Dobu.

Spored Vseh (filmov) doma se bogati vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa so dostopni sedem dni. Spored in dostop sta na voljo na tej povezavi.

Od jutri bo na voljo tudi študijski kratki igrani film Čevljarna režiserja Antona Martina Emeršiča. Film je prejel dve nagradi zlatolaska, ki jo vsako leto podeljuje Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, in sicer za scenarij ter Lara Vouk za vlogo Veronike.

Za najmlajše Princ Ki-ki-d
Otroški program nadgrajujejo s kratkimi animiranimi filmi Disident režiserja Zdravka Barišića, Unpacked režiserk Nike Lemut in Ines Ozimek, projektom Burekwood ter dodatnimi kratkimi animiranimi TV-serijami Princ Ki-ki-do.

Izbor slovenskih filmov na ogled podarjajo domači filmski ustvarjalci in ustvarjalke v sodelovanju s SFC-jem, Bazo slovenskih filmov in Filmoteko – zavodom za širjenje filmske kulture. Seznam filmov bogatijo vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa so dostopni sedem dni.