Helen Mirren je  - vsaj za Američane - bolj kraljevska od kraljice. Foto:
Helen Mirren je - vsaj za Američane - bolj kraljevska od kraljice. Foto:
Hudičevka v Pradi (Meryl Streep)
Vsem v modni industriji je bilo že ob izidu knjige Hudičevka v Pradi jasno, da gre beseda o urednici Vouga.
Pobesneli bik
Pobesneli bik je bil, kot kaka grška tragedija, zgodba o padcu velikega človeka. Robert De Niro je za vlogo Jaka La Motte dobil oskarja.

Britanci se v zadnjih mesecih na glas sprašujejo, ali je njihova kraljica sploh videla Kraljico, film, v katerem jo je Helen Mirren upodobila tako briljantno, da je bila nagrajena tudi z oskarjem. Časopis The Daily Mail citira neimenovani vir, češ da se zdi film kraljici Elizabeti "sijajen", The Sun pa ravno nasprotno - da bi bil za monarhinjo ogled preveč boleč in da filma zato ni videla. Predstavnik za tisk v Buckinghamski palači odgovarja, da ni seznanjen s tem, kaj Njeno veličanstvo gleda ali bere, ker to sodi v njeno zasebnost. Morda bo skrivnosti do dna kmalu prišla Helen Mirren - govori se namreč, da je bila povabljena na čaj v Buckinghamsko palačo.

Hudič je ženska
Lani je prah dvigoval še en, malce lahkotnejši film. Hudičevka v Pradi je posvetila v temno drobovje modne industrije, natančneje v uredništvo najprestižnejšega modnega časopisa na svetu. Na uredniškem stolčku je sedela ledena kraljica (igrala jo je Meryl Streep), za katero ni bila nobena skrivnost, da je karikatura resnične osebnosti - Anne 'Nuclear' Wintour, urednice revije Vogue. Wintouerjeva se je na film seveda odzvala s slogom: zavrnila je povabilo na uradno premiero, nato pa se je še pred njo udeležila projekcije za novinarje, seveda oblečena od glave do peta v Prado.


Will Smith ni tako neumen, kot je videti
Willa Smitha je nadvse skrbelo, ali bo njegova upodobitev Mohameda Alija v filmu Ali (2001) resnični boksarski ikoni všeč. "Če mu film ne bo všeč, sta bili dve leti trdega dela zaman," je bil iskren Smith. Kmalu si je lahko oddahnil: Ali je v oddaji Oprah Winfrey izjavil, da je Smith "skoraj tako lep kot on in sploh ne tako neumen, kot je videti." Tudi s filmom kot celoto je bil zadovoljen, češ da bodo ljudje tako lažje razumeli mit, ki ga obkroža.


Ike Turner ni bil srečen
Predlani je v intervjuju za The Independent Ike Turner čisto jasno povedal, kaj si misli o filmu Kaj ima ljubezen s tem (1993), ki je podrobno obravnaval njegov viharen in pogosto nasilen zakon s Tino Turner. "Ko je film prišel v kino, je zelo škodil mojemu ugledu in karieri." Sam pravi, da ni nikoli videl celega filma, tisti deli, ki pa jih je videl, so se mu zdeli "čisto nakladanje".


Za konec le še ena boksarska anekdota: ko je leta 1980 v kino prišel film Pobesneli bik, si ga je šel Jake LaMotta (v filmu ga je upodobil Robert De Niro, ki je za vlogo potem dobil tudi oskarja) ogledat s svojo bivšo ženo Vickie (njun zakon je bil v ospredju filmske zgodbe). Med odjavno špico se je Jake mendae obrnil k Vickie in jo vprašal: "Sem bil res tako nemogoč?" "Ne," je odvrnila Vickie. "Precej hujši si bil."

Ana Jurc