Šu Dadže, vodja Kitajske narodne vesoljske administracije, se zavezuje, da bodo kitajski načrti s časom postajali bolj pregledni. Foto: Reuters
Šu Dadže, vodja Kitajske narodne vesoljske administracije, se zavezuje, da bodo kitajski načrti s časom postajali bolj pregledni. Foto: Reuters
Marsovec
Obstaja tudi malo bolj prozaična razlaga: številni hollywoodski filmi v zadnjih letih v zgodbo vpletajo s Kitajsko povezane teme in like, ker ima dober obisk filma na Kitajskem ključno vlogo pri njegovem svetovnem obisku. Foto: Blitz film

Peking razvoju kitajskega vesoljskega programa polaga precejšnjo težo; še posebej predsednik Ši Džinping bi rad videl, da bi se država uveljavila kot velesila vesoljskih raziskav. Kitajska vztraja pri stališču, da je njihov program miroljubne, raziskovalne narave, a je ameriško obrambno ministrstvo kljub temu pozorno na vse večje kitajske zmogljivosti. Uradno je potrdilo, da preverjajo različne strategije, ki bi jih uporabili, če bi se njihovi nasprotniki ob krizi hoteli nasloniti na svojo vesoljsko tehnologijo.

Peking je med drugim že testiral protisatelitske izstrelke, ameriški kongres pa je - iz varnostnih razlogov - NASI uradno prepovedal sodelovanje s kitajskimi kolegi.

Šu Dadže, vodja Kitajske narodne vesoljske agencije, se zavezuje, da bodo kitajski načrti s časom postajali "vse bolj transparentni".

"Očitno je, da si naši ameriški kolegi želijo sodelovanja"
"Ko sem videl ameriški film Marsovec, ki pokaže primer ameriško-kitajskega sodelovanja v misiji nujnega reševanja astronavta z Marsa, sem razumel, da si naši ameriški kolegi izredno želijo delati z nami,"
je na tiskovni konferenci pojasnil novinarjem. "Seveda pa je obžalovanja vredno, da trenutno - iz razlogov, ki so znani vsem - tako sodelovanje zavirajo prepreke."

Kitajski vesoljski program bo še naprej v službi nacionalne varnosti in gospodarskih interesov, čemur Peking pravi "vojaško-civilna razvojna strategija", je poudaril Šu. Obenem dodaja, da bodo s svojim delom prispevali k "svetovnemu miru". "Mislim, da je v tem pogledu Kitajska vse bolj odprta in upam, da se bodo naši ameriški prijatelji po tem zgledovali."

Kitajski vesoljski proračun še vedno nanese le približno desetino ameriškega, je podčrtal Šu. Kitajski državni mediji poročajo, da država na leto v raziskovanje vesolja vloži približno 2 milijardi dolarjev, čeprav te številke niso nazorneje razčlenjene.

Kljub prepovedi sodelovanja iz Washingtona sta vladi obeh velesil v septembru izpeljali prve miroljubne pogovore o vesolju ter pri tem načeli temo svojih načrtov in strategij. Kitajska napoveduje, da bo v letu 2018 izstrelila modul za svojo prvo vesoljsko postajo - načrt je, da bi že okrog leta 1922 imeli obratujočo postajo z lastno posadko. Leta 2020 bodo na Mars poslali sondo, ki bo planet dosegla letu 2021.

V Marsovcu seveda spremljamo reševalno misijo "brodolomca" z Marsa. Ko se zdi že vse izgubljeno, Kitajska priskoči na pomoč s posojilom rakete, ki v Marsovo orbito dostavi reševalni paket za nasedlega ameriškega astronavta. Film je bil (tudi) na Kitajskem silno priljubljen pri gledalcih.