Pred gledališčem Kodak bodo kmalu stali oskarji. Foto: Reuters
Pred gledališčem Kodak bodo kmalu stali oskarji. Foto: Reuters
Glasovnica za oskarja
Glasovnice prejme več kot 5.800 članov akademije, izpolnjenih pa naj bi se vedno vrnila dobra večina. Foto: EPA
Jim Carrey
Preštevalca glasov sta zadolžena tudi za to, da gre prava kuverta v roke pravega podeljevalca. Foto: EPA

Rok za oddajo glasovnic, ki so jih 31. januarja poslali več kot 5.800 članom z volivno pravico, se je iztekel v noči na sredo po našem času. Izide ima zdaj v svojih rokah skupina računovodij, ki mora prešteti vse prispele glasovnice, vendar preštevanje poteka tako, da le dva človeka vesta za končni vrstni red.

Brad Oltmanns in Rick Rosas sta zaprisežena k molčečnosti in ne smeta nikoli izdati, kateri nominiranec je prejel koliko glasov in koliko glasovnic je bilo vrnjenih. "Vsakega zmagovalca zadnjih šestih let se spomnim, a pri vseh drugih uvrstitvah raje vadim svoj kratkoročni spomin," se je o skrivnostih, ki jih je izvedel med svojim delom, in tem, koliko jih lahko izdaja naprej, pošalil Rosas.

Legende o oskarjih
O skrivnostnosti in strogih varnostnih ukrepih, ki obkrožajo izide oskarjev, kroži veliko govoric in legend. Tako naj bi med drugim prva človeka, ki vesta za izide, imela kovček z ovojnicami, v katerih se skrivajo srečneži, priklenjen na svoje zapestje, da jima ga ne bi kdo ukradel. A to je le legenda.

V resnici Oltmanns in Rosas dan pred prireditvijo pripravita dva popolnoma identična niza ovojnic z zmagovalci in jih shranita v sef na neznani lokaciji, na kateri tudi preštevata glasove. Na dan podelitve pa se v policijskem spremstvu usedeta vsak v svoj avto, pod roko skrbno držita vsak svoj črn usnjeni kovček s po enim nizom ovojnic in se po različnih poteh odpeljeta proti gledališču Kodak, kjer je podelitev. Vzrok za različni poti je naravnost katastrofalen promet v Los Angelesu, ovojnice pa nikakor ne smejo zamuditi na najpomembnejšo prireditev filmskega sveta.

Brez skrivnih nasmeškov zmagovalcem!
Ob sprehajanju med srečnimi zmagovalci in "le" nominiranci morata preštevalca ohraniti izraz najboljših igralcev pokra in ne izdati niti najmanjšega namiga, kdo se bo na odru zahvaljeval za oskarja. Podati se morata naravnost za oder, kjer ju čaka še zadnja dolžnost - pravo kuverto morata izročiti pravemu podeljevalcu. "V vsako kuverto pogledam 15-krat ali 20-krat, preden jo izročim podeljevalcu, samo da sem res prepričan, da je šla prava kuverta v prave roke," je svoj strah o tem, da bi šlo na podelitvi kaj narobe, opisal Oltmanns.

Glasove le preštevata, hvala Bogu
Čeprav bi teoretično človeka, zadolžena za preštevanje glasov, izide tudi spremenila, pa Oltmanns in Rosas pravita, da jima je popolnoma vseeno, kdo zmaga. "Vedno si pravim, da hvala Bogu midva ne izbirava zmagovalcev, midva samo preštevava glasove," z olajšanjem pove Rosas, za katerega je to velik projekt. S skupino računovodij glasovnice tri dni prešteva po 14 ali 15 ur na dan, da bi bili seštevki pripravljeni pravočasno.