Kate Winslet se res ne more pritoževati nad družbo Juda Lawa in Marka Ruffala. Foto:
Kate Winslet se res ne more pritoževati nad družbo Juda Lawa in Marka Ruffala. Foto:
Prizor iz filma
Oskarjevec Sean Penn ima v zadnjih letih dober nos za filme, ki so všeč tako kritikom kot tudi gledalcem.

Že druga filmska upodobitev s Pulitzerjevo nagrado nagrajenega romana Roberta Penna Warrena – priznanje je prejel leta 1946 – bi morala na spored kinematografov priti že proti koncu leta 2005, a sta se obdelava posnetkov in pisanje glasbe za film nekoliko zavlekli. A filmski studio Sony Pictures je zdaj izpilil zgodbo o politiku Willieju Starku, ki ga uspeh v politiki in sla po slavi povsem pokvarita. Da ne bi kdo skušal Starka primerjati s katero izmed resničnih oseb na političnem prizorišču v štiridesetih, je pisatelj Robert Penn Wright opozoril, da je njegov lik izmišljen.

V filmu se tare zvezd
Scenaristu in režiserju filma Stevenu Zaillianu – scenarije je prispeval že za vrsto filmskih uspešnic, kot so Schindlerjev seznam, Tolpe New Yorka in Hannibal – je uspelo k produkciji pritegniti četo zvezdniških imen. Vlogo sprijenega politika je tako odigral Sean Penn, v filmu pa so med drugimi zaigrali še Jude Law, Kate Winslet, James Gandolfini in Anthony Hopkins.

Z lažno skromnostjo časa ne izgubljajo
Eden izmed producentov filma All the King's Men Mike Medavoy je pojasnil, da so se za premiero v zgodnji jeseni odločili zato, da bi imel film možnost "kroženja" po postojankah jesenske sezone filmskih festivalov. Niti producenti niti režiser namreč že od začetka nastajanja filma niso skrivali želja po osvojitvi prestižnih nagrad. Tako se je že lani šepetalo, da bi All the King's Men utegnil na letošnjih oskarjih dobiti vsaj en zlati kipec. Kakor koli že, zaradi zamude bomo morali na pravilnost teh napovedi počakati do marca 2007, ko bo na vrsti nova podelitev oskarjev.

Vsi najboljši filmi so - priredbe
Izvirni film All the King's Men velja še danes za enega najboljših filmov s konca štiridesetih let 20. stoletja. To potrjuje tudi bera priznanj. Film režiserja Roberta Rossena je bil tako na podelitvi oskarjev leta 1950 razglašen za najboljši film, Broderick Crawford je postal najboljši igralec v glavni vlogi, Mercedes McCambridge pa najboljša stranska igralka.