Mira Delavec je napisala predlogo za ta kratki igrano-dokumentarni film in je tudi njegova soscenaristka. Na fotografiji kot Josipina Urbančič Turnograjska, v ozadju pa je viden grad Turn. Foto: preddvor-tourism.si
Mira Delavec je napisala predlogo za ta kratki igrano-dokumentarni film in je tudi njegova soscenaristka. Na fotografiji kot Josipina Urbančič Turnograjska, v ozadju pa je viden grad Turn. Foto: preddvor-tourism.si
Grad Turn
Grad Turn je prvič omenjen leta 1408, v sedanji zasnovi pa je bil verjetno zgrajen v 14. stoletju. Valvasor datira njegov obstoj v 12. stoletje. Pred gradom stoji doprsni kip Josipine Urbančič Turnograjske. Foto: Wikipedia

Film se osredotoča na dan, ko sta se bodoča zakonca spoznala, lokacije, kjer sta si dopisovala in ustvarjala, ter na koncu še njuno skupno srečanje. Sklene ga ena najbolj znanih pesmi Turnograjske z naslovom Zmiraj krasna je narava, ki jo pred gradom Turn recitira Mira Delavec.

Zarja rujna se razliva, velichastni se snezhniki
chez plavoto chisto neba
kopljejo v tresochem zlatu.
In meglice nezhne, lahke
plavajo po zrachnem morju
kakor ladjice leteche.
V nebu, dirno veslajoche,
zlato solnce se pripelje,
iz svetov nam she neznanih
se vzdiguje na obnebju,
svit in zhar krog razlivaje.

...

(iz pesmi Zmiraj krasna je narava Josipine Urbančič Turnograjske)


V prenovljeni spominski sobi na gradu Turn

Projekcija ob občinskem prazniku 9. julija bo prvi dogodek v prenovljeni spominski sobi na gradu Turn. Sledila ji bo slavnostna akademija, posvečena Turnograjski. Film bo nato še naprej na ogled v spominski sobi.

Film o tej mnogostranski ustvarjalki je nastal v sklopu evropskega projekta Leader Nip 2012, Manjši muzeji - živa zgodovina. V sklopu projekta so na Občini Preddvor pripravili več dejavnosti in poudarili pomen kulturne dediščine v kraju. Poleg obnove spominske sobe so med drugim izvedli 20 rokodelskih delavnic in predstavili knjigo Oblačilna podoba Preddvorčanov in okoličanov v preteklosti.

38 proznih del, tri pesmi in štiri skladbe
Josipina Urbančič Turnograjska se je rodila leta 1833 na gradu Turn. Svojo posebno energijo je izražala tako v zasebnem življenju kot skozi svoj literarni opus. V več kot 1.000 pismih, ki jih je pisala med letoma 1850 in 1853 svojemu bodočemu možu Tomanu, se skriva nešteto želja, modrosti, odločnosti, ljubezni do naroda, domovine in jezika.

Turnograjska in Toman sta se poročila leta 1853 in se nato preselila v Gradec, kjer pa je za posledicami poroda in ošpic umrla že naslednje leto. Ohranjenih je 38 njenih proznih del, tri pesmi in štiri skladbe.