Hollywoodska igralka Hedy Lamarr je veljala za eno najlepših žensk na svetu, ki pa je s svojim prispevkom k tehničnemu napredku pisala tudi zgodovino in vplivala na našo sodobnost.

Hedy Lamarr (1914–2000) se je kot Hedwig Eva Maria Kiesler rodila na Dunaju v bogati judovski družini. Leta 1937 je zbežala najprej v Pariz, od tam v London in nato v ZDA. Foto: IMDb
Hedy Lamarr (1914–2000) se je kot Hedwig Eva Maria Kiesler rodila na Dunaju v bogati judovski družini. Leta 1937 je zbežala najprej v Pariz, od tam v London in nato v ZDA. Foto: IMDb

"Razstava predstavlja različne vidike življenja in dela igralke in izumiteljice Hedy Lamarr, ki je bila filmska zvezda in znanstvena inovatorka na področju brezžičnih komunikacij," je povedala Danielle Spera, direktorica dunajskega Judovskega muzeja, v katerem so odprli razstavo Lady Bluetooth, Hedy Lamarr.

Postavitev, ki je na ogled do 10. maja, dokumentira življenje in delo te avstrijsko-ameriške filmske igralke in izumiteljice judovskega rodu. Po besedah kustosinje Andree Winklbauer razstava vključuje približno 300 eksponatov: fotografije, pisma, plakate in osebne predmete.

Največji komercialni uspeh je dosegla z vlogo v filmu Samson in Dalila iz leta 1949. Foto: IMDb
Največji komercialni uspeh je dosegla z vlogo v filmu Samson in Dalila iz leta 1949. Foto: IMDb

Njen prispevek k filmu je dokumentiran z videozapisi, ki jih prikazujejo na 11 monitorjih. Obiskovalci si lahko ogledajo odlomke iz filmov Alžir režiserja Johna Cromwella, Samson in Dalila Cecila B. DeMilla in Moj najljubši vohun Normana Z. McLeoda.

Moževa prepoved snemanja in pobeg čez lužo
Na ogled pa so tudi odlomki iz kontroverznega filma Ekstaza Gustava Machatyja iz leta 1933, v katerem je njenega soproga odigral hrvaški igralec Zvonimir Rogoz. Film je zaradi nekaterih erotičnih prizorov izzval škandal.

Kot je povedala kustosinja, je s prvimi prizori golega dekleta in upodobitvijo ženskega orgazma razbil tabu mednarodne filmske industrije. Posledično ji je mož Fritz Mandl, bogati industrialec in trgovec z orožjem, ki je bil blizu fašistom, prepovedal snemati nove filme. Leta 1937 je pobegnila v ZDA.

Oko velikega hollywoodskega producenta Louisa B. Mayerja je seveda zaznalo igralkino izjemno lepoto in tako ji je ponudil pogodbo za studio Metro-Goldwyn-Mayer. Tako je na njegov predlog svoje ime Hedwig Eva Maria Kiesler spremenila v Hedy Lamarr.

Rojstni dan Hedy Lamarr je mednarodni dan izumiteljev

Hedy Lamarr je bila v drugi svetovni vojni odkrita nasprotnica nacistične Nemčije. Leta 1942 je prijavila patent oziroma sistem frekvenčnih skokov za daljinsko upravljanje torpeda, ki ga je razvila s skladateljem Georgeem Antheilom. Ameriška mornarica izuma ni izkoristila, se pa tehnologija še danes uporablja za prenosne telefone in za naravnavanje frekvenc. Kot piše na spletni strani muzeja, brez njenega daljnosežnega izuma danes mobilna telefonija, Wi-Fi ali Bluetooth ne bi bili predstavljivi. Čeprav ji izum v času življenja ni prinesel ne zaslužka ne slave, velja za veliko inovatorko, zato se mednarodni dan izumiteljev praznuje 9. novembra, na njen rojstni dan.