V primerjavi z letom poprej gre za kar 620 projekcij več in za skoraj 8,5-odstotno povečanje obiska, so pri Art kino mreži Slovenije (AKMS) zapisali v sporočilu za medije.

Kinodvor je eden izmed 25 članov združenja Art kino mreže Slovenije. Foto: Kinodvor
Kinodvor je eden izmed 25 članov združenja Art kino mreže Slovenije. Foto: Kinodvor

Odlično obiskane tudi projekcije slovenskih filmov
Dodali so, da se je znova izkazalo, da v njihovih kinodvoranah odlične rezultate dosegajo slovenski filmi. Te si je na 1404 projekcijah ogledalo skoraj 79.000 gledalcev, tj. več kot 16 odstotkov zabeleženih gledalcev.

Številke, ki jih vidimo v evropski kinematografiji oziroma v mreži Europa Cinemas, se ponekod tudi nižajo, zato smo zelo veseli, da je pri nas ta dvig, gotovo pa to ne bo trajalo. Večno se številke ne bodo dvigale. Če ostanemo stabilni, bomo zelo veseli.

Predsednica Art kino mreže Slovenije Nina Ukmar

Predsednica Art kino mreže Slovenije Nina Ukmar je dejala, da točnih podatkov o najuspešnejših slovenskih filmih letos niso zbirali, so pa zagotovo zelo visoko filmi Preboj v režiji Dejana Baboska, Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, Košarkar naj bo 2 Borisa Bezića in Ne bom več luzerka v režiji Urše Menart.

"Veseli bomo vsakega odstotka."
"Veseli bomo vsakega odstotka. Številke, ki jih vidimo v evropski kinematografiji oziroma v mreži Europa Cinemas, se ponekod tudi nižajo, zato smo zelo veseli, da je pri nas ta dvig, gotovo pa to ne bo trajalo. Večno se številke ne bodo dvigale. Če ostanemo stabilni, bomo zelo veseli," je še dejala predsednica glede vprašanja, ali je cilj za letos obisk 500.000 gledalcev.

"Naš cilj in strategija sta, da bi napredovali na področju filmske vzgoje in iščemo sredstva za to. Poleg tega pa je naš velik izziv tudi video na zahtevo. Tudi na tem področju se obetajo nadgradnje in spremembe, ki bi okrepile določene ciljne skupine, ki si filmov zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo ogledati v dvorani. To bi radi vključili v naš kino sistem. Ta nadgradnja je nujna," je dodala Nina Ukmar glede ciljev tega združenja.

Art kino mreža Slovenije je združenje kinematografov in prikazovalcev kakovostnega ter umetniškega filma. Je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje pravnih in fizičnih oseb, ki so se povezale z namenom medsebojnega sodelovanja in razvoja delovanja kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma, izmenjave izkušenj, strokovnega znanja in informacij s področja razširjanja in promocije filmske kulture in filmske vzgoje ter promocije in prikazovanja kakovostnega in umetniškega filma v slovenskih kinematografih

Desetletnica obstoja združenja s 25 člani
Člani združenja, ki bo marca slavilo desetletnico obstoja, so pri svojih programskih odločitvah samostojni, vendar pogosto združijo moči pri promociji in koordiniranem prikazovanju izbranih, predvsem slovenskih filmov. AKMS sestavlja 25 članov, med njimi Cankarjev dom, Kinodvor, Kino Kulturni dom Slovenj Gradec, Kino Brežice, Kulturni dom Cerknica, Kino Sora Škofja Loka, Filmsko gledališče Idrija, Mestni kino Ptuj, Kino Slovenska Bistrica in Kino Vrhnika.