Podobno pobudo je pripravil tudi poslanec SD Samo Bevk.

Po oceni poslanske skupine Levica je ministrstvo "javnost neprijetno presenetilo s škodljivim ukrepom, ki predvideva ustavitev vseh predvidenih razpisov in izdajanja vseh odločb za tekoče razpise za Javno agencijo za knjigo RS (Jak) in Slovenski filmski center (SFC)". Po njihovem mnenju želi na ta način rezati sredstva, namenjena knjižni in filmski produkciji, v času, ko že tako trpita zaradi posledic krize.

Ministrstvo za kulturo je k varčevanju zaradi zajezitve novega koronavirusa pozvalo Javno agencijo za knjigo (JAK) in Slovenski filmski center (SFC). Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo je k varčevanju zaradi zajezitve novega koronavirusa pozvalo Javno agencijo za knjigo (JAK) in Slovenski filmski center (SFC). Foto: BoBo

Poslanska skupina ocenjuje, da je vlada, potem ko je v koronazakonu pri pomoči med drugim izpustila številne zaposlene in samozaposlene v kulturi, znova pokazala, da ne razume pomena kulture v družbi in njenih ustvarjalcev. "Drugače si poteze, da se v času, ko so se prihodki številnih delavcev na področju kulture zmanjšali, vlada namesto s pomočjo odzove z zmanjšanjem sredstev, namenjenih filmski in knjižni produkciji, ne da razložiti," so zapisali v pisni poslanski pobudi predsedniku DZ-ja Igorju Zorčiču.

"Ta zakon velja v enaki meri tako za ministrstvo za kulturo, za obe omenjeni agenciji, kot za kogar koli drugega, ki vodi upravne postopke. Zato smo prijazno opozorili agenciji, da skladno z zakonom lahko opravljata vse postopke do priprave odločb, odločb pa skladno z zakonom ne smeta izdajati."

Ministrstvo za kulturo

Pri tem so dodali, da sta JAK in SFC med drugim zaslužna za projekta, ki ju ravno v obdobju krize in osamitve uporablja najširša javnost ‒ Domače branje in Baza slovenskih filmov. Zadnji je "trenutno edino okno v svet za slovenski film in med drugim v času epidemije izvaja projekt Vsi (filmi) doma, ki je v samo dveh tednih projekta imel 100.000 obiskov spletne strani in 40.000 ogledov filmov, trend pa se nadaljuje".

"Številni kulturni delavci bodo brez dohodkov"
Po navedbah Levice JAK in SFC opozarjata, da bosta zaradi ukrepa resornega ministrstva ostala brez sredstev in posledično številni kulturni delavci brez dohodkov. Pri tem se odpirajo vprašanja, kot je, kaj to pomeni za izplačilo knjižničnega nadomestila za izposojo knjig, ki predstavlja eksistenco marsikaterega avtorja ali avtorice.

"Vsako varčevanje bo kulturno dejavnost in kulturne delavce potiskalo v še večjo stisko," je poslanska skupina zapisala v pobudi vladi. V tej Levica še zahteva, da se nadaljuje izvedba aktualnih in objava predvidenih razpisov.

Na Jaku črpanje sredstev pri razpisih, pri katerih so pogodbe sklenjene, poteka nemoteno. Že Foto: Pixabay
Na Jaku črpanje sredstev pri razpisih, pri katerih so pogodbe sklenjene, poteka nemoteno. Že Foto: Pixabay

Za interventni odkup knjižne produkcije
Poleg tega zahteva, naj država izvede interventni odkup knjižne produkcije, torej odkupe naslovov redne knjižne produkcije po skandinavskem zgledu, naj v skladu s sklepi odbora DZ-ja za kulturo v rebalansu proračuna nameni več sredstev filmu ter pripravi interventne sanacijske ukrepe za področji kulture in umetnosti, ki "ne bodo posegali v že določena programska in razpisna sredstva, ampak omogočili normalno delovanje in razvoj kulturnim delavcem in zavodom na področju kulture".

Ministrstvo za kulturo je v dopisu skladom in agencijam glede sprejemanja novih finančnih obveznosti do sprejetja rebalansa proračuna za letošnje leto "priporočilo", naj javne razpise in pozive, ki so jih ministrstvu posredovali do 23. marca, vodijo do priprave odločb, izdajo odločb pa do nadaljnjega zadržijo. Še ne objavljene razpise, ki so jih predvideli v svojem programu dela, pa naj do preklica ne objavijo, piše v dopisu z datumom 27. marec.

SFC in JAK sta zainteresirano javnost o tem seznanila na svoji spletni strani. SFC je nekaterim razpisom podaljšal roke za prijavo. Glede izplačil, ki se nanašajo na čas pred ukrepi zaradi koronavirusa, pa so pojasnili, da ministrstvo do 6. aprila sredstev še ni sprostilo.

Levica v pobudi med drugim zahteva, naj država izvede interventni odkup knjižne produkcije, torej odkupe naslovov redne knjižne produkcije po skandinavskem zgledu. Foto: Pixabay
Levica v pobudi med drugim zahteva, naj država izvede interventni odkup knjižne produkcije, torej odkupe naslovov redne knjižne produkcije po skandinavskem zgledu. Foto: Pixabay

Na JAK-u upajo, da se z rebalansom v višino sredstev ne bo posegalo
Na JAK-u črpanje sredstev pri razpisih, pri katerih so pogodbe sklenjene, poteka nemoteno. Že zaključeni razpisi, za katere še niso izdali odločb, do sprostitve ukrepov stojijo, drugih razpisov pa v tem trenutku niso objavili. "Tako da nismo v položaju, da bi imeli objavljene razpise, ki bi jim morali podaljševati roke," je povedala direktorica Renata Zamida.

Zavod Motovila o stanju v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih

Glede knjižničnega nadomestila je dejala, da v tem trenutku enako kot pri vseh drugih razpisih ne morejo odpošiljati odločb. Upajo, da se z rebalansom v višino sredstev ne bo posegalo. Za letošnje leto je zanj namenjenih 952.632 evrov.

Ministrstvo: "Ta zakon velja v enaki meri za kogar koli, ki vodi upravne postopke"
Kot so v odzivu zapisali na ministrstvu, se njihovo priporočilo nanaša le na to, kako voditi razpise do letošnjega rebalansa po zakonu o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni. "Ta zakon velja v enaki meri tako za ministrstvo za kulturo, za obe omenjeni agenciji, kot za kogar koli drugega, ki vodi upravne postopke. Zato smo prijazno opozorili agenciji, da skladno z zakonom lahko opravljata vse postopke do priprave odločb, odločb pa skladno z zakonom ne smeta izdajati."

Bevk pozval k zagotovitvi nemotenega izvajanja programov in investicij v kulturi
Pobudo proti ukinjanju sredstev za produkcijo slovenske knjige in filma je na vlado naslovil tudi poslanec SD Bevk. Vlado je pozval, naj nemudoma sprosti zadržana finančna sredstva za že opravljeno delo v sektorju kulture in zagotovi produkcijsko sposobnost kulturnega sektorja tudi v času epidemije novega koronavirusa.

Pozval jo je tudi k zagotovitvi nemotenega izvajanja programov in investicij v kulturi ter k takojšnji vzpostavitvi vključujočega in stalnega dialoga z javnimi zavodi in agencijami, ki podpirajo in omogočajo delovanje in razvoj slovenske kulture.