Obiskovalci slovesnosti so s smehom večkrat preglasili govor ministra za kulturo, saj je bil nagrajenec v elementu. Foto: EPA
Obiskovalci slovesnosti so s smehom večkrat preglasili govor ministra za kulturo, saj je bil nagrajenec v elementu. Foto: EPA
Jerry Lewis
Za vrhunec njegove kariere velja film Nori profesor. Foto: EPA

Na slovesnosti, na kateri so mu podelili najvišji francoski častni naslov, je kralj komedije, kot ga označujejo nekateri, gledalce zabaval z grimasami, zehanjem in pretvarjanjem, da bo vsak čas zaspal, zaradi katerih je smeh gledalcev nekajkrat prekinil 20-minutni govor francoskega ministra za kulturo Renauda Donnedieuja de Vabresa. Lewis, ki je na navadno zelo slovesen dogodek prišel v copatih, je tako postal eden od 37 tujcev, ki so jim v zadnjih treh letih podelili naslov.



Nori profesor Lewis
Lewis je igralec, ki mu sodobni komiki veliko dolgujejo. Verjetno najbolj znan je po vlogi norega profesorja, ki ga je odigral leta 1963 in z njim navdušil gledalce, 36 let pozneje pa ga je prav tako uspešno obudil Eddie Murphy. Svoj prispevek je pustil v približno 50 filmih, nekaj več kot 10 pa jih je tudi režiral. Prav tako je nastopal na odru in s s tem proslavil kot eden vodilnih komikov 20. stoletja.

Ko kritiki nimajo veljave ...
Prvič je nastopil že kot petletni deček, a njegova kariera v svetu zabave je bila rojena pri dvajsetih, ko se je združil s pevcem Deanom Martinom in njuno sodelovanje je gledalce navduševalo v 16 filmih. Kritiki niso marali zanjo, a občinstvo se ni dalo motiti in njuni filmi so bili vedno prave uspešnice vse do leta 1956, ko se je sodelovanje končalo, uspešna kariera pa ne.

Deklica za vse
Jerry Lewis je bil prvi uveljavljeni filmar po Chaplinu, ki je bil sam deklica za vse - pisal je scenarije, režiral filme, jih produciral in v njih tudi igral. Najraje se je loteval šal, v katerih se je norčeval iz razlik med spoloma. Sam si je to lahko privoščil brez negodovanja občinstva, saj nikoli ni bil robat in tradicionalen moški. Kako je to videti, je mogoče preveriti v filmih, kot so The Ladies' Man, The Errand Boy, The Bellboy in drugih.