Na 28. Liffu bo na ogled 97 celovečercev in 17 kratkih filmov. Foto: Liffe
Na 28. Liffu bo na ogled 97 celovečercev in 17 kratkih filmov. Foto: Liffe
Pokvarjeno predmestje
Letošnja MMC-jeva premiera je Pokvarjeno predmestje režiserja Georgea Clooneyja. Foto: IMDb
Simon Popek
Simon Popek, ki je programski direktor festivala zadnjih 11 let, na vprašanje o slovenskih filmih, na ogled jih je pet, odgovarja: "Mogoče jih je na prvi pogled res veliko, a, konec koncev – zakaj pa ne? Velika večina festivalov zelo močno podpira domačo produkcijo.Najbrž je vlogo igralo tudi to, da smo letos v Cankarjevem domu začeli dejavno sodelovati s Slovenskim filmskim centrom pri premierah novih filmov." Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Na 28. Liffu pričakujejo 40 tisoč gledalcev

Festival drevi odpira ljubezenska zgodba med dvema fantoma na italijanskem podeželju Pokliči me po svojem imenu avtorja Luce Guadagnina. Za vodomca se bo v tekmovalnem programu potegovalo 11 filmov, med njimi tudi manjšinska koprodukcija Moški ne jočejo režiserja Alena Drljevića, v katerem igrata Primož Petkovšek in Sebastian Cavazza. Druga manjšinska produkcija V modrino režiserke Antonete Alamat Kusijanović tekmuje v kategoriji kratkih filmov.

MMC s posebnim portalom
Kot prejšnja leta smo na MMC-ju pripravili poseben podportal za Liffe, kjer boste lahko me drugim prebirali recenzije filmov in intervjuje z ustvarjalci.

Trojica od peterice slovenskih filmov bo na ogled v sekciji Predpremiera, v kateri je 21 filmov. Na festivalu slovenskega filma z vesno za najboljši celovečerni film ovenčana Družina režiserja Roka Bička prinaša dokumentarni vpogled v življenje nenavadne družine, ki ga je snemal deset let. Po Bičkovih besedah gre za t. i. "film brez dogodka", film atmosfere. "Predstaviti sem skušal družinske odnose, ki so, če stvari abstrahiramo, identični odnosom v moji ali tvoji družini. Določene vzorce lahko prepoznamo, če jih seveda hočemo. Tudi ko sem montiral Družino, sem v tem, kar sem raziskoval, prepoznal vzorce iz lastne družine, pa čeprav gre za druge predispozicije in drugo okolje." Film prihaja na redni spored kinematografov šele prihodnje leto.

Slovenija, Avstralija in jutri ves svet režiserja Marka Naberšnika prinaša zgodbo boja za boljši jutri, Ivan Janeza Burgerja, ki je na 20. festivalu slovenskega filma prejela šest vesen, med njimi za najboljši celovečerni igrani film, Maruša Majer pa je bila razglašena za najboljšo glavno, pa pretresljivo zgodbo mlade matere, ki se znajde v veliki stiski.

Sekcija Posvečeno letos v ospredje postavlja leto 1967, ki je močno zaznamovalo tudi jugoslovansko kinematografjo. Na ogled bo 11 filmov, med njimi tudi kultna celovečerna filma, Grajski biki režiserja Jožeta Pogačnika in Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča.

Sekciji Fokus in Retrospektiva prinašata vpogled v novi in klasični francoski krimič; videli bomo 15 filmov, od klasik z Alainom Delonom in Jean-Paulom Belmondom do novih filmov, ki oživljajo žanr, ki je vrhunec doživel med 60. in 80. letom prejšnjega stoletja.

MMC-jeva premiera: Pokvarjeno predmestje
Kljub umestitvi v čas pred več kot petdesetimi leti Pokvarjeno predmestje, pod katerega se kot režiser podpisuje George Clooney, kot scenarista pa brata Coen, prinaša neverjetno aktualen prikaz Trumpove rasistične Amerike. O družbenem kontekstu, ki ga film naslika, in o tem, ali je predmestna idila, ki jo poznamo iz popkulture, sploh kdaj v resnici obstajala, se bomo pogovarjali po MMC-jevi premieri na Liffu: v četrtek, 9. 11., ob 19.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Iz družbenopolitičnega in filmskega zornega kota nam bosta videno pomagala osmisliti filmska kritika in poznavalca, Andrej Gustinčič in Matic Majcen.

Filmi tudi v Mariboru, Celju in Novem mestu
Večina filmov bo na ogled na različnih prizoriščih po prestolnici, festival pa bo gostoval tudi v Mariboru, Celju in Novem mestu. Festival kot vsa leta spremlja pester spremljevalni program, od pogovorov z ustvarjalci filmov, sporeda za otroke, delavnic za mlade, do strokovnih seminarjev.

Uradno se bo festival končal v soboto, 18. novembra, s podelitvijo vodomca, nagrade občinstva zmaj, nagrade svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev Fipresci ter nagrade za najboljši kratki film.

Na 28. Liffu pričakujejo 40 tisoč gledalcev