Mozetič verjame, da bo festival vsekakor preživel tudi brez podpore centra,
Mozetič verjame, da bo festival vsekakor preživel tudi brez podpore centra, "upam, da bo preživel tudi ta sistem, ministre in direktorje". Foto: BoBo
Trideset let je že minilo, odkar Ljubljana pozna festival gejevskega in lezbičnega filma. V jubilejno leto so lani stopili z bolj vključujočim imenom - Festival LGBT-filma. Foto: www.ljudmila.org
Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival gejevskega in lezbičnega filma v Evropi (na fotografiji prizor iz ameriškega filma Elena). Foto: 27. festival gejevskega in lezbičnega filma

Mozetič opozarja, da je najstarejši slovenski mednarodni festival, ki je zadnja leta od SFC-ja prejemal okoli 7.000 evrov, preživel številne "različne lokacije, različne sisteme, številne kulturne sekretarje in ministre, pa tudi direktorje filmskih skladov in centrov".

Filmski festival, ki pa ne more biti apolitičen
Ob tem trdi, da bo festival vsekakor preživel tudi brez podpore centra, "upam, da bo preživel tudi ta sistem, ministre in direktorje". Vendar pa festival LGBT-filma "nikoli ni bil in tudi ni mogel biti, zgolj filmski festival, zgolj kulturni dogodek". Mozetič opozarja, da je festival tudi politični dogodek, saj je LGBT politična tema.

Mozetič v odprtem pismu sprašuje, kako bosta Rutar in Bizjak Mlakarjeva pripomogla k temu, da festival filma LGBT ne bo propadel, ter kaj bodo storili "mediji in širša javnost (seveda pravoverno heteroseksualni), da bo ponudba filmskih festivalov ostala pestra in svetovljanska".

Skrivnostno nepopolna vloga
Mozetič se v pismu odziva na sklep SFC-ja, da je vlogo za sofinanciranje festivala zavrgel kot nepopolno. Opozarja, da je iz dopisa razviden datum odločitve 28. maj, SFC pa je sporočilo Škucu poslal šele 3. avgusta. Ob tem na filmskem centru niso pojasnili, zakaj je vloga nepopolna, hkrati pa niso poslali poziva, naj se vloga dopolni, kot to za nepopolne vloge zahteva besedilo razpisa.

Z dolžnikom SFC-ju niso povezani
Mozetič se s SFC-jem ne strinja niti v točki, da naj bi bil Škuc kot prijavitelj neupravičena oseba, ker je kot nosilec projekta povezan z Emotion filmom, ki centru dolguje sredstva. Škuc in Emotion film sta namreč sodelovala pri nekaterih filmskih projektih, med drugim pri prvem slovenskem animiranem celovečercu Socializacija bika?.

Festival LGBT-filma nikoli ni bil finančno ali upravljavsko povezan z Emotion filmom. Ta že več let finančno sploh ne posluje, center pa da je z Emotion filmom aprila sklenil pogodbo o poravnavi dolga, dodaja.

"Glede na vse to se mi poraja vprašanje, kaj je sedaj spodbodlo SFC, da izloča festival LGBT-filma, ko je vendar že zaključil dogovarjanje z Emotion filmom, zakaj ni tako postopal že prejšnja leta, saj je zadeva že stara, in kako bo SFC lahko pripomogel k obstanku festivala LGBT-filma - ali pa mu to seveda sploh ni v interesu," je zapisal Mozetič.