Ennio Morricone je
Ennio Morricone je "ustvaril čisto novo vrsto glasbe, ki je pol stoletja dajala ton filmski glasbi, obenem pa je vplival in dajal navdih vrsti glasbenikov v sferi popa, rocka in klasične glasbe." Tako je pred desetimi leti v utemeljitev svoje izbire nagrajenca zapisal odbor, ki podeljuje švedsko glasbeno nagrado polar. Foto: AP
Sorodna novica Umrl je italijanski skladatelj Ennio Morricone, velikan filmske glasbe

Dopoldne je svet pretresla vest, da je ponoči v 92. letu starosti umrl italijanski velikan filmske glasbe Ennio Morricone. Podpisal je več kot 500 partitur za film in televizijo ter zanje prejel več nagrad, tudi častnega oskarja. Ob tem je ustvaril še več kot 100 orkestrskih, vokalno-instrumentalnih in komornih del. Več o njegovem življenju in delu lahko preberete tukaj.

Na smrt velikega glasbenika so se odzvali tako politiki kot številne znane osebnosti. Italijanski predsednik Sergio Mattarella je v uradni izjavi dejal, da je Italija ostala brez markantnega in genialnega umetnika. "Glasbenik, ki je bil hkrati prefinjen in ljudski, je pustil izjemen pečat v glasbeni zgodovini druge polovice 20. stoletja. S svojo filmsko glasbo je izjemno doprinesel k širjenju in utrjevanju ugleda Italije v svetu," je dodal in izrazil sožalje glasbenikovi družini.

Premier Giuseppe Conte je bil za odtenek bolj čustven. "Vedno se bomo z neizmerno hvaležnostjo spominjali ustvarjalnega genija maestra Morriconeja. Ob njem smo sanjali, se navduševali, razmišljali; njegove melodije so neizbrisljiv del zgodovine glasbe in filma".

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je Morriconeja v zapisu na Twitterju imenoval za "enega največjih italijanskih maestrov", ki se je "s svojimi melodijami dotaknil in omogočil sanje vsemu svetu". Dodal je, da se bomo ustvarjalne genialnosti maestra z izjemno hvaležnostjo spominjali za vedno.

Britanski filmski režiser Edgar Wright je na Twitterju zapisal, da je znal Morricone "povprečen film spremeniti v uspešnico, ki si jo preprosto moraš ogledati, dober film v umetnost, izjemen film pa v legendo". Dodal je, da že vse življenje posluša njegovo glasbo in se poklonil izjemni zapuščini, ki jo je zapustil. Člana elektronskega dvojca Orbital sta v svojem zapisu poudarila, da jima je bil Morricone v velik navdih in ga imenovala za enega najboljših skladateljev filmske glasbe vseh časov.

Častnega oskarja je Morricone leta 2007 prejel iz rok Clinta Eastwooda. Foto: AP
Častnega oskarja je Morricone leta 2007 prejel iz rok Clinta Eastwooda. Foto: AP
Guardianov filmski kritik Guy Lodge je tvitnil:
Guardianov filmski kritik Guy Lodge je tvitnil: "Morriconejev oskar za Osovražnih osem: ena tistih redkih priložnosti, ko nagrado za življenjsko delo, ki se skriva pod pretvezo nagrade za en sam film, dejansko dobi odličen izdelek. Glasba je bila daleč najboljši del tistega filma. Vesel sem, da so to naredili." Foto: AP

Skladatelj Hans Zimmer je danes v oddaji BBC Breakfast dejal še, da je bil Morricone "edinstven", prava "ikona". "Njegova glasba je bila vselej izjemna in ustvarjena z izjemnim čustvenim nabojem ter intelektualnim premislekom." Pisateljica Joanne Harris pa se je v svojem zapisu spomnila srečanja s skladateljem na podelitvi baft, ko mu je lahko rekla le: "Sono una fan." (Sem vaša oboževalka.)

Dokumentarist Mark Cousins predlaga, naj se nocoj vsi poklonimo Morriconejevi dediščini: "Ljubitelji filmov vsepovsod. Če imate projektor, nocoj odprite okna na stežaj in predvajajte tole na steno, na klif, na rjuho, na reklamni pano, ... proslavimo, kako so filmi po zaslugi Ennia Morriconeja leteli." K tvitu je prilepil uvodno pesem iz filma Bilo je nekoč na Divjem zahodu.

Francoski skladatelj in velikan elektronike Jean-Michel Jarre je ob tej žalostni priložnost opomnil, da je bil Morricone zanj ključen vir navdiha ter da je vedno cenil njegov "unikaten zvok in veličastne melodije".

Po navedbah DPA-ja so bili na dolgem seznamu njegovih oboževalcev med drugimi tudi Bruce Springsteen, Metallica, Roger Waters, Celine Dion, Herbie Hancock, Andrea Bocelli in Yo-Yo Ma. Vsi omenjeni so sodelovali tudi pri albumu iz leta 2007, ki je nastal kot poklon maestru z naslovom We All Love Ennio Morricone.

"Jaz, Ennio Morricone, sem umrl"
Mimogrede, Morricone je včeraj, ko je očitno že vedel, da se mu čas izteka, napisal svojo lastno osmrtnico; jutri jo bodo objavili vsi večji italijanski časopisi. Začne se z besedami "Jaz, Ennio Morricone, sem umrl", v nadaljevanju pa poudari, da se od prijateljev javno poslavlja zato, ker bi rad imel zaseben pogreb v družinskem krogu: "Ne bi rad motil". Čisto na koncu se poslovi še od svoje žene. "Nazadnje je tu še Maria, ki jo zapuščam z velikim obžalovanjem; najina ljubezen naju je obdržala skupaj vsa ta leta. To je najbolj boleče slovo od vseh."

Poslovil se je Ennio Morricone